Üdvözlünk a Magyar phpBB Közösség oldalán!

Mi az a phpBB?

A phpBB a legnépszerűbb nyílt forráskódú ingyenes fórumrendszer, mely felhasználóbarát felülettel, egyszerű és lényegretörő adminisztrációs panellel és egy hasznos Gy.I.K.-kel rendelkezik. A népszerű PHP nyelvet használja, valamint számos adatbázist támogat: MySQL, MS-SQL, PostgreSQL és Access/ODBC. A phpBB az ideális ingyenes fórum az összes weboldalra. További információk

Megjelent a phpBB 3.2.0

Elküldve: 2017.01.08. 20:50   Szerző: Marcee
Több mint száz közreműködő segítségével megjelent a phpBB fejlettebb és kibővített változata, a phpBB 3.2 "Rhea".

Az új 3.2-es kiadás a 3.1 "Ascraeus"-ra épül, tovább javítva a felhasználók, adminisztrátorok és fejlesztők felhasználói élményét. Az új BBCode értelmező támogatja a már mobil eszközökről is ismert emojikat, az újonnan integrált Font Awesome retina kijelzőkön is megfelelő minőségű ikonokat ad a prosilver megjelenéshez, és továbbfejlesztésre került a hozzászólás idézési funkció is. A Symfony 2.8-as verziójával és a Twig sablon rendszerrel, valamint a PHP 7.0 és 7.1 támogatással a fejlesztők növelték a phpBB bővíthetőségét a fejlesztési idő csökkentése mellett.

A fórum adminok biztosan értékelni fogják az új telepítőt, ami könnyebb frissítést tesz lehetővé böngészőből és parancssorból egyaránt, valamint az újonnan hozzáadott reCAPTCHA 2.0-t, ami hatékonyabban állja a spammerek útját.

Az új verzió további újdonságai megtalálhatóak a phpBB.com Rhea Launch Page oldalán és az angol nyelvű bejelentésben, valamint elérhető a funkciók részletes listája a Features Page oldalon.

A phpBB.com közössége keményen dolgozott ennek a kiadásnak az elkészítésén és már folyik a munka a következő, phpBB 3.3 "Proteus" kódnevű verzión.

A fejlesztők megköszönik a phpBB 3.2 "Ascraeus" kiadásban való részvételt a következő személyeknek: Marc Alexander, Tristan Darricau, Joas Schilling, Andreas Fischer, JoshyPHP, Mate Bartus, Michael Miday, Nils Adermann, Cesar G, Matt Friedman, Máté Bartus, Oliver Schramm, Nicofuma, Dhruv, MateBartus, brunoais, Christian Schnegelberger, rxu, Gaëtan Muller, Zoddo, s9e, Jakub Senko, Richard McGirr, David King, n-aleha, Nathaniel Guse, Mark Shaw, David Colón, Nicolas Grekas, hjpotter92, lavigor, Derek Held, Erwan Nader, LEZY Thomas, Paul Sohier, Scott Dutton, Wesley Fok, cunha17, C1n, Dan Villiom Podlaski Christiansen, Derky, Etienne Baroux, Greg Ryckman, Melvin García, MichaelC, RFD, Sumanai, cyberalien, kasimi, kilida

A Magyar phpBB Közösség nevében pedig szeretném megköszönni pstvfan fórumtársunknak a magyar fordítás elkészítésében nyújtott nélkülözhetetlen segítségét!

Az újdonságok listája

Emojik

Az új BBCode értelmezőnek köszönhetően a felhasználók a teljes emoji kínálatot használhatják a fórumokon. Egy szeretnivaló vigyortól egy rózsaszín egyszarvúig, az emojik életet lehelnek egy fórum összes hozzászólásába.

PHP7 támogatás

A PHP7 kétszer gyorsabb az előző PHP verzióknál. A fejlesztők módosították a phpBB-t, hogy mind a 7.0-ás, mind a 7.1-es PHP verziót teljes mértékben támogassa, hogy kihasználható legyen ez a teljesítmény növekedés.

Okosabb idézetek

Fejlesztésre került az idézetek kezelése is, hogy megjelenítése az idézett hozzászólásra és a szerzőjére mutató hivatkozást is. Az idézett hozzászólás teljes időpontja is megtekinthető egy pillantással.

Egyszerű frissítés

Az új telepítővel még egyszerűbb a frissítés, mint a phpBB 3.2-ben volt. Tölts fel egy könyvtárat a fórumodra és az összes fájl automatikusan cserélődik.

reCAPTCHA 2.0

A phpBB 3.2-vel alapból elérhető vált a Google széles körben használt, legjobb és legerősebb API-ja, ami az eddigieknél is hatásosabb védelmet nyújt a spambotok ellen.

Továbbfejlesztett értesítések

A phpBB 3.2 értesítési rendszer teljes átdolgozásának köszönhetően az értesítések gyorsabbak és hatékonyabbak lettek. Ennek a változtatásnak köszönhetően a hozzászólás elküldése is majdnem azonnalivá vált.

FontAwesome ikonok

A CSS alapú FontAwesome ikonok használatával még több, retina minőségű ikon érhető el a phpBB-ben, ami az oldalak betöltési idejére is jótékony hatással van.

Symfony 2.8

Az előző, Symfony komponensekre épülő verzió után az új phpBB Symfony 2.8-as alapokra váltott, ami lehetővé teszi a legmodernebb fejlesztések használatát.


A teljes verzió és a nyelvi fájlok tőlünk, a frissítő csomagok pedig a phpBB.com oldaláról tölthetőek le. Ez utóbbi helyről az automatikus frissítő csomagon (Automatic Update Package) kívül többféle frissítő csomag is elérhető. Ne felejtsétek el frissíteni a nyelvi fájlokat se!
A nyelvi fájlokkal kapcsolatos észrevételeiteket, javaslataitokat szívesen fogadjuk Fordítási hibabejelentőnkben és a fordításunk GitHub oldalán!

A szokásostól eltérően, tekintettel a nyelvi fájlokban történt nagy mennyiségű változtatásra, most nem érhető el a magyar nyelvű fájlokat is tartalmazó phpBB 3.1.10-3.2.0 frissítő csomag.

Változás a nyelvi csomagban

Hogy nyelvi csomagunk magázó formájának neve összhangba kerüljön a phpBB által elvárt formával, a language/hu-x-formal könyvtár neve language/hu_x_formal-ra változott.

Emiatt a szokásos frissítési csomag lefuttatásán kívül további lépéseket is kell tennünk:

  1. A frissítés előtt töltsük fel az új magyar nyelvi csomag languages/hu_x_formal könyvtárát a fórum languages könyvtárába.
  2. Frissítsük a magázó nyelvi csomag beállításait az Adminisztrátori vezérlőpult Testreszabás fül Nyelvi csomagok pontjában: a hu-x-formal csomagot távolítsuk el és telepítsük az új hu_x_formal-t.
    Ha nem szeretnénk, hogy a felhasználók beállításainál a használt magázó csomag a törlés miatt az alapértelmezett nyelvi csomagra álljon vissza, akkor frissíthetjük a csomagot a következő SQL utasítás lefuttatásával is:

    Kód:

    UPDATE phpbb_lang SET lang_iso = 'hu_x_formal', lang_dir = 'hu_x_formal' WHERE lang_iso = 'hu-x-formal' AND lang_dir = 'hu-x-formal';
  3. Töröljük a feleslegessé vált languages/hu-x-formal könyvtárat.
  4. Frissítsük a fórumot a frissítő csomag használatával a szokásos módon.

Megjelent a phpBB 3.1.10

Elküldve: 2016.10.14. 00:52   Szerző: Marcee
Megjelent a phpBB 3.1.10 "Bertie's Indian summer" nevű verziója, amely a 3.1.x-es széria hibajavításokat tartalmazó kiadása, egy biztonsági javítással és pár apró hibajavítással. A biztonsági hiba azon felhasználókat érinti, akik már nem támogatott, régi böngészőt használnak rosszul beállított webszerveren.
A javítások közül a következőket érdemes kiemelni: a kérdés-válasz captcha helyes megfejtés esetén hibaüzenetet naplózott, hibaüzenetek jelentek meg bizonyos esetekben phpBB 3.0.x-ről való frissítés után, valamint hibás értesítési beállítások esetén bizonyos adatbázis tranzakciók nem kerültek visszavonásra.

phpBB 3.0 támogatás vége, 3.1 támogatási ütemterv

Elküldve: 2016.05.31. 22:16   Szerző: Marcee
phpBB 3.0.x támogatás vége

A mai nap folyamán a phpBB csoport bejelentette, hogy 2017. január 1-jével megszünteti a phpBB 3.0.x támogatását. A phpBB.com-on lévő fórumok lezárásra kerülnek, a továbbiakban csak olvashatóak lesznek. A 3.0.x letöltési linkjei is eltávolításra kerülnek, azonban a csomagok továbbra is letölthetőek maradnak a phpBB SourceForge oldaláról és a download.phpbb.com oldalról.

A phpBB csoport javasolja, hogy a hátralévő hét hónapban a még phpBB 3.0.x-et használók készítsék fel fórumaikat a phpBB 3.1.x-re vagy 3.2.x-re történő frissítésre. A 3.0.x támogatásának megszűnése a 3.1.x vagy 3.2.x verziókra történő konvertálást nem érinti, azzal kapcsolatos segítség továbbra is elérhető lesz.

Megjelent a phpBB 3.1.9

Elküldve: 2016.04.18. 21:48   Szerző: Marcee
Megjelent a phpBB 3.1.9 "Bertie's virtual reality beach" nevű verziója, amely a 3.1.x-es széria hibajavításokat tartalmazó kiadása. A javítások közül a következőket érdemes kiemelni: MSSQL esetén nem megfelelő alapértékek új tábla mezők létrehozásakor, a frissítő kód hibái nem fájl alapú gyorsítótár használatakor, e-mailek ismételt kiküldése opcache használata esetén, hozzászólásba beszúrt képek nem a megfelelő sorrendben történú megjelenítése.

Megjelent a phpBB 3.1.8

Elküldve: 2016.02.24. 23:17   Szerző: Marcee
Megjelent a phpBB 3.1.8 "Bertie's late Valentine's present" kódnevű verziója, amely a 3.1.x-es széria hibajavításokat tartalmazó kiadása. A javítások közül érdemes kiemelni a következőket: a felhasználók automatikusan nem kerülnek ki az Újonnan regisztrált felhasználók csoportból, valamint a hozzászólások végleges törlése nem működik a témák megtekintése oldalról. Ezen felül új funkcióként hozzáadásra került a kiterjesztések verziójának HTTPS-en keresztül történő ellenőrzése.
Többi hír
Hirdetés
Hirdetés