Időzóna: (GMT +1 óra) RSS - hozzászólások

Böngésző mizéria

Szerző
Üzenet
avataros
Gyakorlott phpBB-s
Gyakorlott phpBB-s
Avatar

Csatlakozott: 2007.05.20. Vasárnap 16:42
Hozzászólások: 153
Hozzászólás Elküldve: 2007.10.18. 16:24    Hozzászólás témája: Böngésző mizéria
Hozzászólás az előzmény idézésével
Hogyan lehet megoldani, hogy mindhárom, de legalább a két nagy böngészőben ugyan úgy jelenjen meg a fórum?

Pl. 1
Mozilla: talán a legjobb, de megjelenik függőleges görgetősáv akkor is, amikor nem kell (auto)
Explorer: megjelenik a vizszintes görgetősáv, pedig nincs rá ok, viszont a függőleges csak akkor, ha szükség van rá.

Az lenne a jó, ha a vízszintes soha, a függőleges csak ha kell.

Pl. 2
Explorer: a főoldalon, 1024-768-as felbontásban a fejléc alatti kép (ami miatt színátmenetesnek látszik, header.gif) lecsúszik a fejléc alá és ott éktelenkedik.

Pl. 3
Opera a Frameset-os összeállításnál is a legszélére teszi a görgetősávot, nem a belső keretbe, ami jó, mert legalább nem csúnya. Szívem szerint ezt szeretném elérni a másik kettőnél is.
Betettem a középső és jobb szélső részt egy Frame-be és Table-val akartam szétválasztani. Betettem a Overall_header és az index_body és Overall_footer is egy kéthasábos keretbe, a jobb szélső tablet mindegyik esetében ugyanannyira állítottam. A végeredmény: különböző szélességűek lettek a böngészőkben, ráadásul nem érnek össze teljesen, tehát nem tudom egy egységként kezelni, mintha egy külön Frame lenne a jobb szélén az oldalnak. Pedig így a szélén lenne a csúnya görgetősáv.
Hogy a fenébe tudnám a görgetősáv kinézetét megváltoztatni, vagy elrejteni, nem csak az IE-ben? Kell lennie megoldásnak, hiszen láttam én már színezett görgetősávot Mozillában is...

Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
avataros
Gyakorlott phpBB-s
Gyakorlott phpBB-s
Avatar

Csatlakozott: 2007.05.20. Vasárnap 16:42
Hozzászólások: 153
Hozzászólás Elküldve: 2007.10.20. 17:28    Hozzászólás témája:
Hozzászólás az előzmény idézésével
Ráadásul IE-ben ha a sorok fölé viszzük az egeret, nem változik meg a színe, mint Mozillában. Ez mé van?

Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
MyR
Gyakorlott phpBB-s
Gyakorlott phpBB-s


Csatlakozott: 2006.02.03. Péntek 1:00
Hozzászólások: 315
Hozzászólás Elküldve: 2007.10.21. 15:20    Hozzászólás témája:
Hozzászólás az előzmény idézésével
Szerintem ne akarj nagyon optimalizálni a különböző böngészőkre. Ma már szinte lehetetlen úgy megcsinálni egy webalkalmazást, hogy az minden böngészőben jól jelenjen meg. Mást nagyon nem tudsz tenni, minthogy mindig a szabvány alapján dolgozol, de sok esetben nem fog egyes böngészőkben jól megjelenni a weblap minden egyes része. Szerintem törődj bele. :? :wink:

Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
avataros
Gyakorlott phpBB-s
Gyakorlott phpBB-s
Avatar

Csatlakozott: 2007.05.20. Vasárnap 16:42
Hozzászólások: 153
Hozzászólás Elküldve: 2007.10.21. 22:56    Hozzászólás témája:
Hozzászólás az előzmény idézésével
Talán még flashben ugyan az jelenik meg mindenhol, de nem tudom mennyi gépen van jelen, a csak flash tehát veszélyes.

Amúgy én nem vagyok beletörődős fajta: mi vagyunk a felhasználók, egyedül a mi érdekeinket kell nézzék a böngészőgyárosoknak, tehát össze kell fognunk és kikényszeríteni a dolgot.
Nem is értem, miért nem ugyan úgy reagálnak az egyes parancsokra, hiszen a html, a css és a többi kód mindenkinek ugyan az.

Nem egymás alá kéne vágniuk, hanem ugyanazt az alapot nyújtaniuk, extrákkal. Az extrákon akarják egymást felülmúlni, ne ezen!

UGYE? :-)

Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
KomiGabi
Gyakorlott phpBB-s
Gyakorlott phpBB-s


Csatlakozott: 2007.06.08. Péntek 14:18
Hozzászólások: 151
Hozzászólás Elküldve: 2007.10.22. 11:24    Hozzászólás témája:
Hozzászólás az előzmény idézésével
Annak, hogy miért nem ugyan úgy reagálnak a kódokra annak legalább 1mó oka van. Egy böngésző beállításaitól függően rengetegféleképpen reagálhat egy oldalra... akkor mit várunk egy csomó külömbözőféle böngészőtöl. :? Csak flash alapú oldal!? Szerinted mennyi idő alatt jönne le? :lol:
_________________
Üdv:
Kép

Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése MSN Messenger
fberci
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2005.05.28. Szombat 1:00
Hozzászólások: 7388
Hozzászólás Elküldve: 2007.10.22. 11:40    Hozzászólás témája:
Hozzászólás az előzmény idézésével
Azért nem lehetetlen a dolog. Tény hogy érteni kell hozzá, gyakorlat is szükséges, sőt még idegesítő egyedi bugok is előjöhetnek, de a legtöbb (változó mennyiségű munkával) megkerülhető.

A flasht inkább hagyjuk (arról nem is beszélve, hogy azt mindig ugyanaz a motor jeleníti meg - kb. mint ha egy böngésző lenne csak).
_________________
Üdv.: fberci
Kereső | Szabályzat | phpBB3 telepítés/frissítés/konvertálás | Útmutatók | Olympus - phpBB3 | Kérlek, ne küldj privát üzenetet nem személyes dologgal kapcsolatban!

Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Felhasználó weblapjának megtekintése
MyR
Gyakorlott phpBB-s
Gyakorlott phpBB-s


Csatlakozott: 2006.02.03. Péntek 1:00
Hozzászólások: 315
Hozzászólás Elküldve: 2007.10.28. 14:01    Hozzászólás témája:
Hozzászólás az előzmény idézésével
Nekem is elegem lett ebből a böngésző mizériából, ezért a HTML helyett a Flash segítségével rakom az user elé az adatokat, amelyek mellesleg egy MySQL adatbázisból jönnek PHP segítségével. Lehet, hogy kicsit bonyolultan hangzik, de így sikerült előállítanom egy teljesen böngészőfüggetlen oldalt.

KomiGabi írta:

Csak flash alapú oldal!? Szerinted mennyi idő alatt jönne le? :lol:
Nem lassabban, mint a sima HTML. (Egyetlen hátránya, hogy az IE "bekeretezi" a Flash alkalmazásokat, de mint mindenre, ennek elkerülésére is léteznek módszerek.)

Már jó ideje használom a Flash-t, és eddig hátrányát még nem ismerek. (Szerintem építeni is lehet már erre a módszerre, mert már mindenkinek van Flash playere. Akinek nincs az ne akarjon manapság netezni. :) )

Sokak szemében a Flash úgy terjedt el, mint valami csicsás dolgok megvalósításához szükséges dolog. Nyílván erre is alkalmas, de megannyira lehet vele olyan formázásokkal ellátott alkalmazásokat készíteni, ami HTML-lel meg se közelíthető. A HTML, CSS esetében ahogy egyre több formázást viszel egy weblapba, úgy egyre nő a valószínűsége, hogy a böngésző nem úgy jeleníti majd meg ahogy szeretnéd. Ezzel szemben a Flash nem ismer határokat a formázások terén, és mindig úgy jelenik meg minden böngészőben ahogy azt te megírtad.

Tehát én csak áradozni tudok a Flash-ről. :)

Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Thomas RC
Gyakorlott phpBB-s
Gyakorlott phpBB-s
Avatar

Csatlakozott: 2006.09.29. Péntek 1:00
Hozzászólások: 4377
Hozzászólás Elküldve: 2007.10.28. 14:26    Hozzászólás témája:
Hozzászólás az előzmény idézésével

MyR írta:

...mert már mindenkinek van Flash playere. Akinek nincs az ne akarjon manapság netezni.
Ez nem igaz. Az egész iskolában ahova járok biztonsági okokból nincsen flash telepítve. És most nem 1 gépről van szó, hanem min. 40 gépről ( nem tudom mennyi gép van összesen az iskolában, de azt tudom, hogy infó teremben 25 van, és emellet még van 10 gép, amit vetítésre használják ( nyert az iskola egy pályázatot tavaly, és kapott valahány milliót, és ezen a pénzen lett vásárolva többek között egy hordozható szekrényszerűség, amibe belehet szerelni egy komplett gépet + kivetítőt ). Ezen felül van az összes tanáriban 1 gép ( és összesen kb. 10-15 tanári van ), Szóval máris mondhatom, hogy sok gépen nincs flash telepítve :).

Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Felhasználó weblapjának megtekintése
MyR
Gyakorlott phpBB-s
Gyakorlott phpBB-s


Csatlakozott: 2006.02.03. Péntek 1:00
Hozzászólások: 315
Hozzászólás Elküldve: 2007.10.28. 14:37    Hozzászólás témája:
Hozzászólás az előzmény idézésével
Igazad van, ez tényleg nem igaz, hogy minden gépre van telepítve flash player, de szerintem a Flash player manapság már annyira elengedhetetlen modul a böngészéshez, hogy nem a fejlesztőknek kell azt figyelembe venni, hogy ne készítsenek flash alkalmazásokat egy webhelyre, mert vannak akik nem tudják megtekinteni, hanem elvárható a felhasználóktól, hogy beszerezzék a szoftvert. (Érdekük, hogy rendelkezzenek vele.) (Egyébként a Windows már 2001 óta gyárilag tartalmazza a Flash playert.)

Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Thomas RC
Gyakorlott phpBB-s
Gyakorlott phpBB-s
Avatar

Csatlakozott: 2006.09.29. Péntek 1:00
Hozzászólások: 4377
Hozzászólás Elküldve: 2007.10.28. 14:44    Hozzászólás témája:
Hozzászólás az előzmény idézésével
Engem csak akkor zavar a flash, hogyha zenét is tesznek bele, vagy valamilyen videót intró gyanánt. Akkor aztán már több ideig tart egy oldal betöltése, mint egy sima HTML oldalé.

Ami engem illet kénytelen vagyok az iskolai gépek miatt flash mentesen megcsinálni az oldalam, de amúgy se értek a flash -hoz, és a közeljövőben remélem nem lesz szükségem rá.

Egyébként nem olyan nehéz böngésző függetlenné tenni egy oldalt. Én például a subSilver2 -őt szerkesztettem át kis mértékben, és hála a fejlesztőknek ( akik az alap subsilvert készítették ) nem kellet órákat töltenem az IE6 sz@rságaival.

Aztán a távoli ( vagy közeli ? ) jövőben meg kiderül majd, hogy a flash lesz-e, vagy valami más lesz-e a weblap készítés alapja.

Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Felhasználó weblapjának megtekintése
fberci
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2005.05.28. Szombat 1:00
Hozzászólások: 7388
Hozzászólás Elküldve: 2007.10.28. 16:04    Hozzászólás témája:
Hozzászólás az előzmény idézésével

MyR írta:

Már jó ideje használom a Flash-t, és eddig hátrányát még nem ismerek. (Szerintem építeni is lehet már erre a módszerre, mert már mindenkinek van Flash playere. Akinek nincs az ne akarjon manapság netezni. :) )
Az első elég kemény mondat. Remélem nem gondoltad komolyan, mert akkor nagyott vesztett a hiteled (alapból: mindennek van hátránya).

A Google-nak is van flash telepítve? És a PDA-kon is fut? Meg Linuxra és Macre is kijön mindig a legújabb verzió? Továbbá még nem beszéltünk azokról, akiknek egyéb okból nincs.
Meg az is ott van, hogy a flash enyhén szólva fel tudja nyomni a processzorhasználatot (amit a felhasználók általában nem szoktak tolerálni).
Ezen felül létezik még sok más használhatósági indok is, mint a bookmarkolhaltóság stb.

Kicsit összefoglaltabb érvelés: Tipikus hibák: teljes flash oldal

MyR írta:

...egy teljesen böngészőfüggetlen oldalt.
Tekintve, hogy a flash nem a böngészőben fut, már mindjárt nem annyira nagy kijelentés. :)

MyR írta:

Nyílván erre is alkalmas, de megannyira lehet vele olyan formázásokkal ellátott alkalmazásokat készíteni, ami HTML-lel meg se közelíthető.
Nem árt odafigyelni a Javascriptre, az utóbbi időben elég sokat fejlődött. Itt is megmutatkozik, hogy leginkább olyan emberek választják a flasht, akik a többi témában nem olyan tájékozottak, nem rendelkeznek akkora tudással/tapasztalattal. Lehet, hogy mindenki szidja a böngésző(ke)t, de azért nem lehetetlen böngészőfüggetlen oldalt készíteni (lehet, hogy nem pixelről pixelre ugyanúgy fog megjelenni, de nem képet készítünk). A nagy látogatottságú oldalaknál általában nem szokott ilyen gond lenni. Érteni kell hozzá, és sokat kell vele foglalkozni. Kezdők, ill. akik csak hobbiból, pontosabban nem munkaszerűen csinálják (mint pl. én is), nem biztos, hogy ezt meg tudják szerezni, azonban semmiképp se teljességgel lehetetlen.

Lehet, hogy a flash üdvözítűnek tűnik, de azért érdemes átgondolni a kérdést, belegondolni jobban.
_________________
Üdv.: fberci
Kereső | Szabályzat | phpBB3 telepítés/frissítés/konvertálás | Útmutatók | Olympus - phpBB3 | Kérlek, ne küldj privát üzenetet nem személyes dologgal kapcsolatban!

Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Felhasználó weblapjának megtekintése
MyR
Gyakorlott phpBB-s
Gyakorlott phpBB-s


Csatlakozott: 2006.02.03. Péntek 1:00
Hozzászólások: 315
Hozzászólás Elküldve: 2007.10.28. 17:27    Hozzászólás témája:
Hozzászólás az előzmény idézésével

fberci írta:

MyR írta:

Már jó ideje használom a Flash-t, és eddig hátrányát még nem ismerek.
Az első elég kemény mondat. Remélem nem gondoltad komolyan, mert akkor nagyott vesztett a hiteled (alapból: mindennek van hátránya).
Igen, alapból mindennek van hátránya, eddig azonban még egyszer se futottam bele olyan dologba a flash programozása alatt, ami feldühített volna. Azon kívül hogy az IE bekeretezi, egyszerűen semmi más negatívum nem jut eszembe. Lehet, hogy ez is kemény mondat volt számodra, de komolyan nem tudnék semmi bosszantó dolgot mondani róla.

fberci írta:

A Google-nak is van flash telepítve?
Képes a Google swf fájlokat indexelni, ha arra gondolsz.

fberci írta:

És a PDA-kon is fut?
Hogyne, fejlesztek is PDA-ra vele. A FlashLite 2.1 Flash player 7 szintű tulajdonságokkal rendelkezik. Továbbá a böngészőbe is beágyazható, és így egy teljes értékű Flash player 7-et kapunk PDA-n. Sőt, jobban támogatott a PDA-kon, mint pl. a JavaScript, vagy a CSS.

fberci írta:

Meg Linuxra és Macre is kijön mindig a legújabb verzió?
A legújabb verzió két fajta Mac-re

fberci írta:

Meg az is ott van, hogy a flash enyhén szólva fel tudja nyomni a processzorhasználatot (amit a felhasználók általában nem szoktak tolerálni)
Itt félreértettél. Én olyan Flash alkalmazásokat készítek, amelyek nem tartalmaznak mozgásokat, animációkat.

fberci írta:

MyR írta:

...egy teljesen böngészőfüggetlen oldalt.
Tekintve, hogy a flash nem a böngészőben fut, már mindjárt nem annyira nagy kijelentés. :)
Hát épp ez a lényeg!! Hogy nem a böngésző, hanem a Flash player futtatja. Ezért nem függ a böngészőtől. És ez szerintem hatalmas előny.

Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
_zso2
Gyakorlott phpBB-s
Gyakorlott phpBB-s
Avatar

Csatlakozott: 2006.07.25. Kedd 1:00
Hozzászólások: 2029
Hozzászólás Elküldve: 2007.10.29. 10:02    Hozzászólás témája:
Hozzászólás az előzmény idézésével
... akik pedig látáskárosultak, és felolvasószoftvert használnak, azok meg ne netezzenek!
_________________
Tapasztalást pénzért venni vagy hagyományképpen kapni nem lehet - fizetni kell azért mindég és mindegyiknek.

Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Felhasználó weblapjának megtekintése
atomjani
Gyakorlott phpBB-s
Gyakorlott phpBB-s
Avatar

Csatlakozott: 2007.10.14. Vasárnap 10:35
Hozzászólások: 399
Hozzászólás Elküldve: 2007.10.29. 11:08    Hozzászólás témája:
Hozzászólás az előzmény idézésével

_zso2 írta:

... akik pedig látáskárosultak, és felolvasószoftvert használnak, azok meg ne netezzenek!
Bezzeg ha te is közéjük tartoznál,akkor egész biztosan nem ezt mondanád.

Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Felhasználó weblapjának megtekintése
MyR
Gyakorlott phpBB-s
Gyakorlott phpBB-s


Csatlakozott: 2006.02.03. Péntek 1:00
Hozzászólások: 315
Hozzászólás Elküldve: 2007.10.29. 11:57    Hozzászólás témája:
Hozzászólás az előzmény idézésével

_zso2 írta:

... akik pedig látáskárosultak, és felolvasószoftvert használnak, azok meg ne netezzenek!
Persze, rájuk is kell gondolni, de mivel én egy zárt közösség webhelyét fejlesztem, ahol senki se látáskárosult, ezért engem ez szerencsére nem érint. Egyébként ha olyan sok felolvasó szoftvert használó netező lenne, akkor ez meg ez nem így nézne ki. Ezzel nem azt szeretném mondani, hogy az ilyen webhelyek jobbak mint a HTML alapú webheylek, sőt szerintem kifejezetten idegesítő egy ilyen webhelyet böngészni, éppen ezért én a Flasht nem a látvány fokozására, hanem a böngészőfüggetlenítésre használom.

Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Hozzászólások megtekintése:  

Időzóna: (GMT +1 óra) RSS - hozzászólások
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem módosíthatod a hozzászólásaidat a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban.
Nem szavazhatsz ebben fórumban.

Hirdetés
Hirdetés