Időzóna: (GMT +1 óra) RSS - hozzászólások

Táblázatkezelés

Szerző
Üzenet
Thomas RC
Gyakorlott phpBB-s
Gyakorlott phpBB-s

Hozzászólás Elküldve: 2008.12.20. 19:44    Hozzászólás témája:
Hozzászólás az előzmény idézésével
Microsoft Office Excel 2007-ben szeretnék segítséget kapni.

Van egy feladatsor. Most csak egy sorát leírom példaként:

Kód:

Név     Betét       Mikor             Kamat     Kivét              Egyenleg      Megyjegyzés
Pityu   600 eFt    2000.11.15        20%       700 000 Ft         20 000 Ft           *

Van a táblázat mellett egy "számítási útmutató", szóval az egyenleget így kéne kiszámolni:

Egyenleg = Betét(1+Kamat)^eltelt évek - Kivét.

Eddig érthető is, de hogyan kell hatványozni az Excelben ha ilyen feladat van? Hogyan nézne ki ez a függvény? Nem házi feladatról van szó (az sosincs), mindössze érdekelne a dolog.

És egy logikai kérdés: Miért kell az eltelt évekre emelni a zárójelben lévő dolgokat? A miért fontos lenne, mert hiába tudom megoldani a feladatot, ha nem értem, hogy miért emelünk valamit valamire :?.

Általában szeretek magamtól rájönni mindenre, de ez a feladat kifogott rajtam. Infó órán 1órám azzal telt el, hogy egy csomó lehetséges variácót írogattam meg minden, de sehogy sem akart kijönni az eredmény.

Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
fberci
Adminisztrátor
Adminisztrátor

Hozzászólás Elküldve: 2008.12.20. 20:24    Hozzászólás témája:
Legjobb tudomásom szerint Excelben is működik a ^ jel, amit írtál, az való a hatványozásra.

Azért kell az évek számára emelni a kamat százalékát, mert a kamat minden év végén jóváíródik, és így a következő évben már a korábbi kamat is kamatozik - ezt hívják kamatos kamatnak. Ha máskor nem, ha emelt szinten tanulsz matekot, akkor 11.-ben, ha alap szinten, akkor 12.-ben tanulni fogod rendes matek órán is. :)

Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Felhasználó weblapjának megtekintése
Thomas RC
Gyakorlott phpBB-s
Gyakorlott phpBB-s

Hozzászólás Elküldve: 2008.12.20. 20:40    Hozzászólás témája:
Hát akkor mégiscsak jól próbálkoztam :shock:.

A problémám ez esetben a következő:

A függvény valahogy így nézne ki elvileg:
=B2*(1+D2)^elteltévek-E2

Az aktuális évet hogy a francba írom be (MA() függvénnyel, a DÁTUM() és a DÁTUMÉRTÉK()-kel is próbálkoztam többek között)? És utána abból hogy vonok ki olyan értéket, amiben kettő pont van (2000.11.15)? Ezen kívül hogyan tudatosítsam az Excellel, hogy a "-E2" az már ne hatványértékként szerepeljen?

fberci
Adminisztrátor
Adminisztrátor

Hozzászólás Elküldve: 2008.12.20. 21:43    Hozzászólás témája:
Az évet OpenOffice-ban a YEAR() függvénnyel kapod meg, azt hiszem így működik Excelben is. Szerintem a 2000.11.15.-öt is alakítsd át évvé, és a jelenlegiből vond ki ezt.

Használj bátran zárójeleket, akkor biztos nem fog megkavarodni az Excel, hogy mit hova tegyen (én még a sorrendileg triviális helyekre is szoktam tenni, szerintem ez egy jó gyakarlat, segít megelőzni egy későbbi módosítás során a hibákat).

Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Felhasználó weblapjának megtekintése
Thomas RC
Gyakorlott phpBB-s
Gyakorlott phpBB-s

Hozzászólás Elküldve: 2008.12.20. 21:53    Hozzászólás témája:
Hát itt valami gagyiság van, mert nem akar kijönni.

Ha jól értem, akkor valahogy így kéne felírnom:
=B2*(1+D2)^(YEAR()-2001)-E2

Ez nem jó, mert YEAR() függvény nincs. ÉV() függvény van:
=B2*(1+D2)^(ÉV()-2001)-E2

De így meg kér egy paramétert ha entert ütök az ÉV-hez.

EZ:
=B2*(1+D2)^(ÉV(2008)-2001)-E2

Már valamivel jobb, de így minusz jön ki:
-700000

HA elhagyom az évet:
=B2*(1+D2)^(2008-2001)-E2

Ez jön ki:
1449908 (elvileg ez lenne a helyes?)

A 2001-et természetesen csak az egyszerűség és a próbálkozás kedvéért írtam nem függvénnyel.
A 2001.11.15-öt, mint cella tartalmát NEM írhatom át csak évre (vagy van erre valami függvény, ami csak az évet veszi ki egy konkrét dátumból?), mert akkor hamiskás lenne a feladat megoldása.

Aztán lehet, hogy nem így kéne próbálkoznom, majd kipróbálok még pár variációt :D.

fberci
Adminisztrátor
Adminisztrátor

Hozzászólás Elküldve: 2008.12.20. 22:13    Hozzászólás témája:
Azért írtam YEAR()-t, mert OpenOffice-ban nincsenek lefordítva a függvények, ill. én angol Windowst használok. A YEAR() elfogad egy dátum paramétert, és azt alakítja át évvé (abból veszi ki az évet). Tehát szerintem ennek a képletnek kéne működnie: =B2*((1+D2)^(ÉV(MOST())-ÉV(E3)))-E2

Egyébként mi a különbség D és E között?

Thomas RC
Gyakorlott phpBB-s
Gyakorlott phpBB-s

Hozzászólás Elküldve: 2008.12.20. 22:24    Hozzászólás témája:
Tényleg így a helyes (a végén át kell állítani a cella számformátumát dátumról általánosra) :).

A D és az E között az a különbség, hogy két külön oszlop. A D2-ben (D oszlop, 2. sor) van a kamat értéke (pl.: 10%), az E2 pedig a kivét (pl.: 700 000 Ft.).

Holnap leszkennelem ezt a lapot, talán érthetőbb lesz úgy :D.

fberci
Adminisztrátor
Adminisztrátor

Hozzászólás Elküldve: 2008.12.20. 22:34    Hozzászólás témája:
Egy időre teljes zűrzavar támadt a fejemben, valamiért teljesen azt hittem, hogy a D és a B külön sort jelöl. Így már értem. Lehet, hogy jókor jött már ez a szünet. :)

pstvfan
Gyakorlott phpBB-s
Gyakorlott phpBB-s

Hozzászólás Elküldve: 2008.12.20. 22:35    Hozzászólás témája:
De jó, fberci már házit is ír helyettünk. :D Küldhetem a listát? :)

HoremWeb
Gyakorlott phpBB-s
Gyakorlott phpBB-s

Hozzászólás Elküldve: 2008.12.20. 22:38    Hozzászólás témája:

Thomas RC írta:

Az aktuális évet hogy a francba írom be (MA() függvénnyel, a DÁTUM() és a DÁTUMÉRTÉK()-kel is próbálkoztam többek között)?
=ÉV(MA())

Thomas RC írta:

És utána abból hogy vonok ki olyan értéket, amiben kettő pont van (2000.11.15)?
=ÉV(MA())-ÉV(DÁTUMÉRTÉK("2005.11.15")) (A dátum_szöveg az szöveg, azaz string, tehát idézőjelezni kell.)

Thomas RC írta:

Ezen kívül hogyan tudatosítsam az Excellel, hogy a "-E2" az már ne hatványértékként szerepeljen?
Nem kell jelezni, mert a precedencia miatt nem vonja bele a hatványozásba. Nagyon bonyi képleteknél esetleg jól jöhet fberci javaslata, de általában nagyon zavaró a sok zárójel, ezért ahol lehet, ott inkább vissza kell fogni.
A megoldás egyébként
=B2*(1+D2)^(ÉV(MA())-ÉV(DÁTUMÉRTÉK("2005.11.05")))-E2, ami fberci zárójelezésével
=(B2*((1+D2)^(ÉV(MA())-ÉV(DÁTUMÉRTÉK("2005.11.05")))))-E2. Hát én ebben már nem nagyon tudom követni, hogy melyik zárójel kivel van. :)

Ha a kezdődátumot is cellából veszed, akkor egyszerűbb a dolog, mert a cellában ugyan egy dátum_szöveg látható, de a cella értéke viszont dátum szám, tehát:
=B2*(1+D2)^(ÉV(MA())-ÉV(F2))-E2 (ha a kezdődátum az F2 mezőben figyel).

Eh, fberci gyorsabb volt :D :D :D

Kép KEMET = Az Ókori Egyiptom

Thomas RC
Gyakorlott phpBB-s
Gyakorlott phpBB-s

Hozzászólás Elküldve: 2008.12.20. 22:46    Hozzászólás témája:
Őőő.. HoremWeb neked is megköszönöm akkor, bár fberci érthetőbb volt :D.

HoremWeb
Gyakorlott phpBB-s
Gyakorlott phpBB-s

Hozzászólás Elküldve: 2008.12.20. 22:49    Hozzászólás témája:
Szívesen! Egyébként érdemes használni az Excelben az fx gombot a szerkesztősáv mellett, egy csomó függvény használatát onnan tanultam meg :D

fberci
Adminisztrátor
Adminisztrátor

Hozzászólás Elküldve: 2008.12.20. 22:50    Hozzászólás témája:

HoremWeb írta:

Nem kell jelezni, mert a precedencia miatt nem vonja bele a hatványozásba. Nagyon bonyi képleteknél esetleg jól jöhet fberci javaslata, de általában nagyon zavaró a sok zárójel, ezért ahol lehet, ott inkább vissza kell fogni.
A megoldás egyébként
=B2*(1+D2)^(ÉV(MA())-ÉV(DÁTUMÉRTÉK("2005.11.05")))-E2, ami fberci zárójelezésével
=(B2*((1+D2)^(ÉV(MA())-ÉV(DÁTUMÉRTÉK("2005.11.05")))))-E2. Hát én ebben már nem nagyon tudom követni, hogy melyik zárójel kivel van. :)
Ez egy a programozásnál rám ragadt módszer. Ott sulykolják az emberbe, hogy inkább rakd ki mindenhova a zárójelet, és akkor nem érhet semmi meglepetés (nem a rendes matematika műveleti sorrendje érvényes). Programozásnál az ember viszont valamilyen szerkesztőt használ, ami általában kiemeli a zárójeleket, így nem olyan nagy probléma a sok zárójel, esetleg több sorba is lehet törni az adott részletet a jobb átláthatóság kedvéért, így itt az átláthatóság kérdése megoldott. Persze papíron én is fukar vagyok a zárójelekkel. :) És bár az Excel elvileg számítógépes program (tehát a programozáshoz áll közelebb), abban mégis neked lehet igazad, hogy túl sok zárójelet a hely korlátoltsága miatt nem biztos, hogy érdemes kitenni.

pstvfan írta:

De jó, fberci már házit is ír helyettünk. :D Küldhetem a listát? :)
Huh, abból van nekem is épp elég. Bár már (szerencsére??) nem sokáig... :?

HoremWeb
Gyakorlott phpBB-s
Gyakorlott phpBB-s

Hozzászólás Elküldve: 2008.12.20. 22:59    Hozzászólás témája:
Nekem programozásnál a sorokra tördelés + behúzás komoly támpont. Az Excel annyiból gyengébb, és "papíralapúbb", hogy egy szerkesztősorunk van - komolyabb esetvizsgálatoknál akkor is jojózik a szemem a sok zárójeltől, elágazástól és egyebektől, ha csak oda írok zárójelet, ahová muszáj. :) De végülis itt a kulcs: az Excel a papírhoz közelebb áll ebből a szempontból, mint a programozáshoz :D És az a színezős segítség, amit a zárójelezéshez ad, az adott felületen komoly segítség, de valójában elég kevéske. :)

A tanárom időnként hülyét kapott rajta, hogy Delphiben is sorokra bontottam a feltételrendszereket (mondjuk egy összetettebb feltételű IF utasításban), de nekem azért sokat segített. De a tanárom mondjuk egy SQL utasítást is csupa kisbetűvel, egy sorban írt fel - pedig mennyivel áttekinthetőbb azzal a tagolással, amit pl. a phpBB kódolási irányelvei is mondanak. (Ehhez a megfelelő gondolkodásmód is kell. Ez az ember képes volt háromszor egymás után, saját szavaival, egyetlen, szabatos magyar mondatban elmondani a harmadik normálforma kritériumait definíció-szerűen... Nem gyenge...)

pstvfan
Gyakorlott phpBB-s
Gyakorlott phpBB-s

Hozzászólás Elküldve: 2008.12.20. 23:17    Hozzászólás témája:
Hát erre mondják, hogy semmi sem lehet tökéletes... Mily meglepő, hogy a Microsoft termékek sem azok... :)

Hozzászólások megtekintése:  

Időzóna: (GMT +1 óra) RSS - hozzászólások
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem módosíthatod a hozzászólásaidat a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban.
Nem szavazhatsz ebben fórumban.

Hirdetés
Hirdetés