Időzóna: (GMT +1 óra) RSS - hozzászólások

Html alapok!

Szerző
Üzenet
Glitterman
Gyakorló phpBB-s
Gyakorló phpBB-s


Csatlakozott: 2008.09.25. Csütörtök 14:56
Hozzászólások: 80
Hozzászólás Elküldve: 2009.01.01. 13:04    Hozzászólás témája:
Hozzászólás az előzmény idézésével
:D BUék! amugy tavaly sokat tanultam :D remélem idén mesteri szinten fogom tolni a html-t :D

Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Istvan
Gyakorló phpBB-s
Gyakorló phpBB-s


Csatlakozott: 2008.03.19. Szerda 16:10
Hozzászólások: 97
Hozzászólás Elküldve: 2009.01.01. 16:56    Hozzászólás témája:
Hozzászólás az előzmény idézésével
BÚÉK mindenkinek!

Idézet:

nem az a baj, hogyha írsz, hanem arra akartam felhívni a figyelmedet, hogy ha írsz, akkor legyél pontos. Főleg, ha olyannak írsz, aki még nem veheti észre, hogyha pontatlan vagy.
Igazad van, a topik cime HTML, nem XHTML :) Csak gondoltam, egy kezdőnek jobb egyből XHTML-t tanulni, mint HTML - t s utána áttérni :)
Igyekszem az idén pontosabb lenni :)

További jó forumozást!

Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
pstvfan
Gyakorlott phpBB-s
Gyakorlott phpBB-s
Avatar

Csatlakozott: 2006.07.30. Vasárnap 1:00
Hozzászólások: 1538
Hozzászólás Elküldve: 2009.01.01. 17:56    Hozzászólás témája:
Hozzászólás az előzmény idézésével

Istvan írta:

Csak gondoltam, egy kezdőnek jobb egyből XHTML-t tanulni, mint HTML - t s utána áttérni :)
XHTML-ről nem kell áttérni HTML-re, mivel az XHTML is HTML, csak egy magasabb szinten. ;)
_________________
<M>

Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Istvan
Gyakorló phpBB-s
Gyakorló phpBB-s


Csatlakozott: 2008.03.19. Szerda 16:10
Hozzászólások: 97
Hozzászólás Elküldve: 2009.01.01. 19:10    Hozzászólás témája:
Hozzászólás az előzmény idézésével

Idézet:

XHTML-ről nem kell áttérni HTML-re, mivel az XHTML is HTML, csak egy magasabb szinten. ;)
Forditva irtam :wink:

Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
pstvfan
Gyakorlott phpBB-s
Gyakorlott phpBB-s
Avatar

Csatlakozott: 2006.07.30. Vasárnap 1:00
Hozzászólások: 1538
Hozzászólás Elküldve: 2009.01.02. 12:23    Hozzászólás témája:
Hozzászólás az előzmény idézésével
Másodikra leesett, elnézést.
_________________
<M>

Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Anand
Kezdő phpBB-s
Kezdő phpBB-s


Csatlakozott: 2014.03.17. Hétfő 17:50
Hozzászólások: 32
Hozzászólás Elküldve: 2014.03.21. 16:56    Hozzászólás témája: h1 létrehozása címként
Hozzászólás az előzmény idézésével
Sziasztok!

Grafikai progival stíluslapot használok, de sajna hiába állítom be a h1-et, nem működik: szétdobja az oldalt és a stíluslapon sem tudtam átírni. Megpróbáltam a html kódba betenni a h1, h2 stb. tagot, lásd így:

strong><span class="Cim"><h1 class="Cim">CÍM</h1>

De a validator erre hibát ír ki:

document type does not allow element "h1" here; missing one of "object", "applet", "map", "iframe", "button", "ins", "del" start-tag
…rong><span class="Cim"><h1 class="Cim">Cím...


One possible cause for this message is that you have attempted to put a block-level element (such as "<p>" or "<table>") inside an inline element (such as "<a>", "<span>", or "<font>").

Köszi, ha tudtok segíteni!

Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Ragadozo
Gyakorlott phpBB-s
Gyakorlott phpBB-s
Avatar

Csatlakozott: 2008.05.08. Csütörtök 18:26
Hozzászólások: 629
Hozzászólás Elküldve: 2014.03.22. 00:29    Hozzászólás témája:
Hozzászólás az előzmény idézésével
Szia!

Halmozottan használsz olyan elemeket, amik teljesen feleslegesek, és inline elem közé akarsz berakni címkét, ami szintén teljesen felesleges, ráadásul ugyanazt az osztályt akarod még egyszer használni.
A címkékhez (H1 - H6) a CSS-ben használhatók globális, és esemény attributumok, ezért teljesen felesleges túl kombinálni, ami rendszerint stílus-hibákhoz vezethet.
A H1 - H6 -nál a CSS-ben elvileg benne van a [ font-weight: bold; ] így szükségtelen a strong használata.
Ezeket a dolgokat a régi HTML alapján a böngészők feldolgozzák, de a HTML5 validator már kidobálja a hibákat.

Mivel csak egy kis részt másoltál be, így csak tippelek, de szerintem ennyi is elegendő lenne:

Kód:

     <h1 class="cim">CÍM</h1>
Lehetőleg használj kisbetűket a CSS fájlokba az "osztály" neveknél!

Ha konkrét helyre szeretnéd berakni, akkor használj oda div elemet, vagy táblázatot. Például (csak tipp):

Kód:

<div style="color: #FF0000;">
     <h1 class="cim">CÍM</h1>
</div>

Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése Felhasználó weblapjának megtekintése
Anand
Kezdő phpBB-s
Kezdő phpBB-s


Csatlakozott: 2014.03.17. Hétfő 17:50
Hozzászólások: 32
Hozzászólás Elküldve: 2014.03.22. 08:49    Hozzászólás témája:
Hozzászólás az előzmény idézésével
Köszönöm a gyors választ. Az az igazság, hogy a grafikai program teszi be ilyen módon automatikusan, ha h1-nek jelölöm ki a címet - utána persze kézzel átraktam a h1 tagot máshová. Én meg nem értek hozzá, de beírtam oda ahova mondtad de akkor sem jó, akkor még több hibát jelez ki a validator nemcsak 1-et. Táblázatot pedig nem szeretnék használni, mert SEO szempontból nem jó és minden cím és alcímhez újabb táblázat meg is bonyolítaná a dolgot. Próbáltam a h1 tagot máshova is betenni, de nem fogadja el.

Mit értesz ugyanazon az osztályon (bocs, sügér vagyok hozzá:))

Azt szeretném megkérdezni, hogy hogyan kell a stíluslaphoz ezt hozzáadni (a h1 tagot)? Jelenleg így néz ki:

.Cim {
font-family: Arial, Helvetica, sans-serif;
font-size: 18px;
font-weight: bold;
color: #649b3f;


}


És íme a nagyobb forráskód jelenleg (az egész eleve már táblázatban van az oldal struktúrája miatt és, ha a h1-et így rakom bele - nem úgy, ahogy írtad -, akkor írja ki a legkevesebb hibát a validator):


title="OLDAL CÍME"images/fejlec.jpg" alt="KULCSSZAVAK" width="950" height="226" /></a></td>
</tr>
</table>
<table width="950" border="0" align="center" cellpadding="0" cellspacing="0">
<tr>
<td width="590" align="left" valign="top"><p><br />
<h1><span class="Cim"><strong>CÍMk</strong><strong></strong></span><strong><span class="Cim"><br />
</span></strong></h1>
<span class="szoveg"><br />
szövegrész kezdete az oldalon...

Köszönöm a segítséget!

Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
dzseemy
Gyakorlott phpBB-s
Gyakorlott phpBB-s
Avatar

Csatlakozott: 2011.07.04. Hétfő 16:20
Hozzászólások: 131
Hozzászólás Elküldve: 2014.03.22. 09:24    Hozzászólás témája:
Hozzászólás az előzmény idézésével
A grafikus weblapszerkesztők hátulütője ez a sok kód! (Én ezért is nem használom őket!)

A te kódod:

Kód:


<table width="950" border="0" align="center" cellpadding="0" cellspacing="0">
<tr>
<td width="590" align="left" valign="top"><p><br />
<h1><span class="Cim"><strong>CÍMk</strong><strong></strong></span><strong><span class="Cim"><br />
</span></strong></h1>
<span class="szoveg"><br />
szövegrész kezdete az oldalon...


és valahogy így nézne ki helyesen:

Kód:


<table width="950" border="0" align="center" cellpadding="0" cellspacing="0">
<tr>
<td width="590" align="left" valign="top">
<h1 class="Cim">CÍMk</h1>
<p class="szoveg">
szövegrész kezdete az oldalon... </p>


Mi is az az osztály?
Szinte minden elemet el lehet látni azonosítóval (id) és osztállyal (class). Később a CSS-ben ezek formázhatók, mint ahogy tetted is (az osztályok ponttal, az azonosítók kettős-kereszttel kezdődnek):


Kód:

.Cim {
font-family: Arial, Helvetica, sans-serif;
font-size: 18px;
font-weight: bold;
color: #649b3f;
}


Itt viszont mindkét elemet ugyan abba az osztályba soroltad: <span class="Cim"><h1 class="Cim">CÍM</h1></span>, ráadásul úgy, hogy egymásba vannak ágyazva. Na ez aztán a fölösleges.

Csak megjegyzem, hogy a grafikus szerkesztőket is lehetne jól használni! Ha nem ragaszkodnánk ahhoz, hogy egy adott szövegrész kiemelése esetén pl. csak rányomunk vastag, a dölt és aláhúzott gombokra.
Ehelyett inkább használjuk az osztályt, vagy az azonosítót, és az adott részt formázzuk a CSS-ben.

Pl. ha a h1 címsort szeretnénk (csak ebben az egy esetben) vastag betűssé tenni, akkor ahogy használtad is, megadod az adott osztályra jellemző: font-weight: bold; értéket.

De ha minden h1-es címet azzal szeretnél írni, akkor:

Kód:

h1 {
font-family: Arial, Helvetica, sans-serif;
font-size: 18px;
font-weight: bold;
color: #649b3f;
}


Lényegesen egyszerűbb, és letisztultabb forma.

Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Felhasználó weblapjának megtekintése
Anand
Kezdő phpBB-s
Kezdő phpBB-s


Csatlakozott: 2014.03.17. Hétfő 17:50
Hozzászólások: 32
Hozzászólás Elküldve: 2014.03.22. 09:26    Hozzászólás témája:
Hozzászólás az előzmény idézésével
Hiába írom át erre a stíluslapot, nem adja hozzá a h1 tagot, csak a stíluslap elnevezése lesz h1:

.h1 {
font-family: Arial, Helvetica, sans-serif;
font-weight: bold;
h1 { font-size: 18px;
color: #649b3f; }

lásd a forráskódot:


<span class="h1"><strong>CÍM<br />
</strong>


+ megtévesztő lehet, amit írtam előző levelemben: a "CÍMk", ami "CÍM" akar lenni = az oldalam címe, de nem akartam azt az egy mondatot bemásolni

A <span class="Cim"> pedig az eredeti formázás a stíluslapon, melynek a "Cim" nevet adtam

Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Anand
Kezdő phpBB-s
Kezdő phpBB-s


Csatlakozott: 2014.03.17. Hétfő 17:50
Hozzászólások: 32
Hozzászólás Elküldve: 2014.03.22. 09:28    Hozzászólás témája:
Hozzászólás az előzmény idézésével
Hupsz, látom közben átfedésben írtunk, olvasom, amit írtál, köszi.

Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Anand
Kezdő phpBB-s
Kezdő phpBB-s


Csatlakozott: 2014.03.17. Hétfő 17:50
Hozzászólások: 32
Hozzászólás Elküldve: 2014.03.22. 10:00    Hozzászólás témája:
Hozzászólás az előzmény idézésével
Értem, köszi. Igazad van: átírtam egyből a szerveren a html kódot (nem használva a grafikai progit), ahogy megadtad, így egy nyitott span-t talált benne, azt kivettem és most jó, még a BOM-ot (UTF) bele tette, de azt vissza tudtam állítani. Grafikai programmal is megnyitottam és jó volt, nem rendezte át.

Most ugyanúgy át kell néznem, ha a többi oldalon is be akarom állítani a h1 elemet, illetve a h2, h3 stb.? Pusztítsam ki a br-eket, span-eket, ahol nincs rá szükség?

De sajna a stíluslapba hiába teszem bele, amit írtál, nem működik, lásd előző hozzászólásom. (Tiédből kimaradt a ".", gondolom ez véletlen, nem szándékos, mert így nálam nem működött a stíluslap).

Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
dzseemy
Gyakorlott phpBB-s
Gyakorlott phpBB-s
Avatar

Csatlakozott: 2011.07.04. Hétfő 16:20
Hozzászólások: 131
Hozzászólás Elküldve: 2014.03.22. 10:39    Hozzászólás témája:
Hozzászólás az előzmény idézésével

Anand írta:

De sajna a stíluslapba hiába teszem bele, amit írtál, nem működik, lásd előző hozzászólásom. (Tiédből kimaradt a ".", gondolom ez véletlen, nem szándékos, mert így nálam nem működött a stíluslap).
Nem maradt ki, ha egy elemet formázol (<p>, <h1>, <body>, stb), akkor nem kell. Ha osztályt (<h1 class="cim">) akkor .cim-et kell használni, ha azonosítót használsz (<h1 id="cim">) akkor a #cim-et kell használni.

Figyelj a lezárásokra, (ez így nem jó):

Kód:

.h1 {
font-family: Arial, Helvetica, sans-serif;
font-weight: bold;
h1 { font-size: 18px;
color: #649b3f; }


Helyesen:

Kód:

h1 {
font-family: Arial, Helvetica, sans-serif;
font-weight: bold;
font-size: 18px;
color: #649b3f; }

Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Felhasználó weblapjának megtekintése
Ragadozo
Gyakorlott phpBB-s
Gyakorlott phpBB-s
Avatar

Csatlakozott: 2008.05.08. Csütörtök 18:26
Hozzászólások: 629
Hozzászólás Elküldve: 2014.03.22. 10:41    Hozzászólás témája:
Hozzászólás az előzmény idézésével
Látom, mire hazaértem, dzseemy válaszolt is neked, és szinte mindent leírt, ami a kérdéseddel kapcsolatba fontos lehet. :)

Idézet:

De sajna a stíluslapba hiába teszem bele, amit írtál, nem működik, lásd előző hozzászólásom. (Tiédből kimaradt a ".", gondolom ez véletlen, nem szándékos, mert így nálam nem működött a stíluslap).
NEM! Jól írta dzseemy, csak valószínű, hogy rosszul használod.
A CSS-be meghatározhatod a h1 kinézetét, viszont akkor már nem kell sem "osztályt", sem mást használni!

Kód:

HIBÁS:
<span class="h1"><strong>CÍM</strong></span>
vagy
<h1><span class="Cim"><strong>CÍMk</strong><strong></strong></span><strong><span class="Cim"><br />
</span></strong></h1>
stb, stb.
helyette csak ennyi:
<h1>CÍM</h1> .... és akkor ebben már minden benne van

Idézet:

.... Táblázatot pedig nem szeretnék használni, mert SEO szempontból nem jó és minden cím és alcímhez újabb táblázat meg is bonyolítaná a dolgot. ....
A SEO-nak semmi köze a táblázathoz! :)
A SEO a keresőoptimalizálás azon módszereinek gyűjtőneve, melyek segítségével egy weboldalt az internetes keresők találati listáján előrébb tudnak pozicionálni.
"Valamikor réges-régen, valahol egy galaxisban ..."
Ezen lehet persze vitatkozni, és fognak is elsősorban azok, akik ebből (is) próbálnak némi anyagi javat kovácsolni, de nagyjából 10-15 évvel ezelőtt még nagy szó volt a keresőoptimalizálás, amikor még csak "kevés" weboldal volt a neten.
Mára viszont millió számra keletkeznek az új weboldalak, és az új trendhez igazodnak a kereső-indexelő robotok is.
Mára már szinte csak ennek az egy META TAG-nak van jelentősége:

Kód:

<meta name="description" content="kulcsszavak" />

Apróságok a SEO-hoz:
  • A weboldal legyen szabadon elérhető az indexelő robotoknak
  • Mára már nincs jelentősége a robot.txt használatának, csak ha tiltani szeretnéd az egyes, vagy összes robotokat.
  • Linkek elérhetősége, használata főleg a kezdő oldalon
  • Kulcs-szavak használata
  • Divat volt (és még sok oldalon látni) a "szófelhő" használata
  • Lényeges szempont az oldal látogatottsága
  • Többet ér egyetlen link egy másik oldalról, ami az oldaladra mutat, mint az oldaladon lévő 10 másik link.

Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése Felhasználó weblapjának megtekintése
Anand
Kezdő phpBB-s
Kezdő phpBB-s


Csatlakozott: 2014.03.17. Hétfő 17:50
Hozzászólások: 32
Hozzászólás Elküldve: 2014.03.22. 11:17    Hozzászólás témája:
Hozzászólás az előzmény idézésével
Köszönöm a sok-sok türelmet. Bemásoltam a stíluslapba, amit írtatok, de úgy meg sem jelent a stílusok között a h1. Utána pontot tettem elé, akkor megjelent, de a szöveget ugyanúgy nem rakja h1 tagok közé, ahogy eddig sem tette meg, lásd csak ennyi történik:

<span class="h1"> a többi változatlan marad. Nem értem:(

Egy SEO szakember, aki könyvet írt erről azt mondta nekem, hogy a táblázatok megnövelik a html kódokat, amit ezáltal nehezebb a robotoknak beindexálni, így lehetőleg ne használjunk táblázatokat. Persze abban is van valami, amit írtál, hogy ez nem olyan fontos és vitának ad okot. Szóval ezért írtam ezt és ezért is próbálom a fontos h1, h2, h3 stb. tagokat kitenni, szóval közvetlenül ez is beleszámít talán, és ezért fárasztalak Titeket.:) Muszáj minden lehetőséget megragadnom és megcsinálni az oldalt, hogy jó legyen. A kulcsszavak, leírás, cím megvan, azt már megcsináltam.

Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Hozzászólások megtekintése:  

Időzóna: (GMT +1 óra) RSS - hozzászólások
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem módosíthatod a hozzászólásaidat a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban.
Nem szavazhatsz ebben fórumban.

Hirdetés
Hirdetés