Időzóna: (GMT +1 óra) RSS - hozzászólások

Cache-t ki utálja?

Szerző
Üzenet
syska
Gyakorlott phpBB-s
Gyakorlott phpBB-s
Avatar

Csatlakozott: 2007.11.20. Kedd 14:52
Hozzászólások: 1484
Hozzászólás Elküldve: 2009.09.28. 22:44    Hozzászólás témája: Cache-t ki utálja?
Hozzászólás az előzmény idézésével
Én jelentkeznék elsőre. Állandóan üríteni kell... nem lehet valahol kikapcsolni amíg befejezem a style készítését? :(
_________________
Vízipipa Fórum - Az ország első és legnagyobb vízipipás fóruma! Folyamatosan moderált és mindig találhatsz érdekes témát! :)
Vízipipa - Az ország első és legnagyobb vízipipás közössége. Legtöbb infó a vízipipáról, legnagyobb fórummal és a legtöbb cikkel!
Vízipipa Blog - Egy blog, melynek fő témaköre a vízipipázás! Minden információ: tippek, hírek a hazai és külföldi fronton, dohány tesztek és miegymás!

Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése Felhasználó weblapjának megtekintése
_zso2
Gyakorlott phpBB-s
Gyakorlott phpBB-s
Avatar

Csatlakozott: 2006.07.25. Kedd 1:00
Hozzászólások: 2029
Hozzászólás Elküldve: 2009.09.29. 06:34    Hozzászólás témája:
Hozzászólás az előzmény idézésével
Mintha láttam volna erre MOD-ot. Ha jól emlékszem, még azt is meg lehet benne szabni, hogy mit cache-eljen, és mit ne. A phpbb.com-on keresd (most sajnos nincs rá érkezésem...).
_________________
Tapasztalást pénzért venni vagy hagyományképpen kapni nem lehet - fizetni kell azért mindég és mindegyiknek.

Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Felhasználó weblapjának megtekintése
fberci
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2005.05.28. Szombat 1:00
Hozzászólások: 7388
Hozzászólás Elküldve: 2009.09.29. 18:35    Hozzászólás témája:
Hozzászólás az előzmény idézésével
A terhelés beállításoknál ki lehet kapcsolni, hogy elraktározza a feldolgozott sablon fájlokat, nem kell az egész gyorsítótárat kikapcsolni. Fejlesztéshez alap ez a beállítás, egy csomó ideig így is volt, csak valamelyik RC verzióban vált a tárolás az alapértelmezett beállítássá.

Egyébként a 3.0.6-ban lesz egy olyan gyorsítótár bővítmény (cache plugin), ami teljesen kiiktatja a gyorsítótárazást. Bár a sablon fájlokra ez nem tudom milyen kihatással lesz, azok valamikor az adatbázisban tárolódnak.
_________________
Üdv.: fberci
Kereső | Szabályzat | phpBB3 telepítés/frissítés/konvertálás | Útmutatók | Olympus - phpBB3 | Kérlek, ne küldj privát üzenetet nem személyes dologgal kapcsolatban!

Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Felhasználó weblapjának megtekintése
syska
Gyakorlott phpBB-s
Gyakorlott phpBB-s
Avatar

Csatlakozott: 2007.11.20. Kedd 14:52
Hozzászólások: 1484
Hozzászólás Elküldve: 2009.09.30. 07:18    Hozzászólás témája:
Hozzászólás az előzmény idézésével

fberci írta:

A terhelés beállításoknál ki lehet kapcsolni, hogy elraktározza a feldolgozott sablon fájlokat, nem kell az egész gyorsítótárat kikapcsolni. Fejlesztéshez alap ez a beállítás, egy csomó ideig így is volt, csak valamelyik RC verzióban vált a tárolás az alapértelmezett beállítássá.

Egyébként a 3.0.6-ban lesz egy olyan gyorsítótár bővítmény (cache plugin), ami teljesen kiiktatja a gyorsítótárazást. Bár a sablon fájlokra ez nem tudom milyen kihatással lesz, azok valamikor az adatbázisban tárolódnak.
Köszi!
Akkor még jobban várom a 3.0.6-ot. :)
_________________
Vízipipa Fórum - Az ország első és legnagyobb vízipipás fóruma! Folyamatosan moderált és mindig találhatsz érdekes témát! :)
Vízipipa - Az ország első és legnagyobb vízipipás közössége. Legtöbb infó a vízipipáról, legnagyobb fórummal és a legtöbb cikkel!
Vízipipa Blog - Egy blog, melynek fő témaköre a vízipipázás! Minden információ: tippek, hírek a hazai és külföldi fronton, dohány tesztek és miegymás!

Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése Felhasználó weblapjának megtekintése
HoremWeb
Gyakorlott phpBB-s
Gyakorlott phpBB-s
Avatar

Csatlakozott: 2006.06.18. Vasárnap 1:00
Hozzászólások: 2396
Hozzászólás Elküldve: 2009.10.01. 20:30    Hozzászólás témája:
Hozzászólás az előzmény idézésével

fberci írta:

Bár a sablon fájlokra ez nem tudom milyen kihatással lesz, azok valamikor az adatbázisban tárolódnak.
Lehet, hogy hülyeséget írok, de úgy rémlik, hogy akkor kerül adatbázisba a sablon fájlokból adat, ha öröklődnek bizonyos tulajdonságok, vagy ha a megjelenés innen-onnan-amonnan áll össze, például az egyik megjelenés imageset-jét használja egy másik megjelenésben. Vagy valami ilyesmi. Hangsúlyozom, nem vagyok benne biztos!
_________________
Élet, üdv, egészség! - HoremWeb

Kép KEMET = Az Ókori Egyiptom

Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Felhasználó weblapjának megtekintése
KillBill
Gyakorlott phpBB-s
Gyakorlott phpBB-s
Avatar

Csatlakozott: 2007.03.26. Hétfő 5:42
Hozzászólások: 2237
Hozzászólás Elküldve: 2009.10.08. 17:56    Hozzászólás témája:
Hozzászólás az előzmény idézésével
Cache-t ki utálja?

jó cím :lol:

Kiiktattam a cache könyvtárat és a játék oldal 9sec betöltési időről átállt 0.6 sec re :shock:

Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Felhasználó weblapjának megtekintése MSN Messenger
syska
Gyakorlott phpBB-s
Gyakorlott phpBB-s
Avatar

Csatlakozott: 2007.11.20. Kedd 14:52
Hozzászólások: 1484
Hozzászólás Elküldve: 2009.10.08. 19:35    Hozzászólás témája:
Hozzászólás az előzmény idézésével

KillBill írta:

Cache-t ki utálja?

jó cím :lol:

Kiiktattam a cache könyvtárat és a játék oldal 9sec betöltési időről átállt 0.6 sec re :shock:
Akkor lehet csoportosulni és anti cache modot írni. :D
_________________
Vízipipa Fórum - Az ország első és legnagyobb vízipipás fóruma! Folyamatosan moderált és mindig találhatsz érdekes témát! :)
Vízipipa - Az ország első és legnagyobb vízipipás közössége. Legtöbb infó a vízipipáról, legnagyobb fórummal és a legtöbb cikkel!
Vízipipa Blog - Egy blog, melynek fő témaköre a vízipipázás! Minden információ: tippek, hírek a hazai és külföldi fronton, dohány tesztek és miegymás!

Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése Felhasználó weblapjának megtekintése
Thomas RC
Gyakorlott phpBB-s
Gyakorlott phpBB-s
Avatar

Csatlakozott: 2006.09.29. Péntek 1:00
Hozzászólások: 4377
Hozzászólás Elküldve: 2009.10.08. 19:58    Hozzászólás témája:
Hozzászólás az előzmény idézésével
Annó a 3.0.2-es verziónál localhoston teszteltem a cache-t. Összegezve annyit állapítottam meg, hogy kikapcsolt gyorsítótárral egy pár század (néha 1 tized) másodperccel gyorsabban jött be az oldal, de ez lehet a véletlen műve is. Nagyobb terhelés esetén nem volt lehetőségem tesztelni, mert azért nem akartam egyszerre 10-20 embert a gépemre csődíteni. Így hát felmerült bennem a kérdés: A gyorsítótárnak alacsony terhelés mellett van nagyobb szerepe vagy nagy terhelés esetén?

A másik felmerült gondolat - bár nem teljesen ide tartozik, de mégis -, hogy a GZIP tömörítés mennyire gyorsítja fel egy oldal betöltődését? Én azt tapasztalom, hogy bekapcsolt állapotban a kliens gép jobban terhelődik és főleg a régebbi gépeken emiatt picit később dobja be a böngésző a feldolgozott oldalt. Kikapcsolt állapotban nyilván a szerver oldal terhelődik jobban és nagyobb forgalom esetén az is megeshet, hogy így ugyanazt érjük el, mint az előbb említett régebbi gépek esetén, csak most a szerver dolgozza fel lassabban a kódot a nagyobb terhelés miatt.

Összesített kérdés: Tehát ha most veszünk egy gyenge (teszem azt valami lepusztult 7 éves masinát, amit Pistike megvett magának, hogy kiszolgálja az oldalát) szervert és sok felhasználót, akik szeretnék elérni Pistike phpBB-s fórumot, akkor hogy lenne optimálisabb a beállítás:
  • Bekapcsolt gyorsítótár, bekapcsolt GZIP
  • Bekapcsolt gyorsítótár, kikapcsolt GZIP
  • Kikapcsolt gyorsítótár, bekapcsolt GZIP
  • Kikapcsolt gyorsítótár, kikapcsolt GZIP

Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Felhasználó weblapjának megtekintése
KillBill
Gyakorlott phpBB-s
Gyakorlott phpBB-s
Avatar

Csatlakozott: 2007.03.26. Hétfő 5:42
Hozzászólások: 2237
Hozzászólás Elküldve: 2009.10.08. 20:55    Hozzászólás témája:
Hozzászólás az előzmény idézésével
Érdekes :shock:

fórum cache nélkül - Time : 0.148s | 39 Queries | GZIP : Off | Memory Usage: 4.34 MiB

fórum cachelve - Time : 0.095s | 13 Queries | GZIP : Off | Memory Usage: 4.34 MiB

arcade cache nélkül - Time : 0.881s | 26 Queries | GZIP : Off | Memory Usage: 24.49 MiB

arcade cachelve - Time : 10.115s | 13 Queries | GZIP : Off | Memory Usage: 24.37 MiB

na akkor most az arcade szoftver miért nő meg ilyen drasztikusan ?

Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Felhasználó weblapjának megtekintése MSN Messenger
HoremWeb
Gyakorlott phpBB-s
Gyakorlott phpBB-s
Avatar

Csatlakozott: 2006.06.18. Vasárnap 1:00
Hozzászólások: 2396
Hozzászólás Elküldve: 2009.10.19. 19:32    Hozzászólás témája:
Hozzászólás az előzmény idézésével

Kód:

Vissza a fórum kezdőlapra
Általános hiba
Unable to remove files within ./cache/. Please check directory permissions.
Most már én is. Ftp-n sem tudtam törölni, chmod sem műx. Ez viszont gyanús. Szerveroldali hiba lehet?
_________________
Élet, üdv, egészség! - HoremWeb

Kép KEMET = Az Ókori Egyiptom

Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Felhasználó weblapjának megtekintése
KillBill
Gyakorlott phpBB-s
Gyakorlott phpBB-s
Avatar

Csatlakozott: 2007.03.26. Hétfő 5:42
Hozzászólások: 2237
Hozzászólás Elküldve: 2009.10.20. 11:05    Hozzászólás témája:
Hozzászólás az előzmény idézésével
Ez a hiba azért van mert kiiktattad a cache könyvtár 777 írási jogát ez nem elég a cache megszüntetésére te :lol:

Akkor már minimum ezt tedd hozzá

includes/acm/acm_file.php

Kód:

   function save()
   {


és tedd utána

Kód:

return;


Én a cache könyvtárat 444 re tettem így csak olvasható, de az is felesleges hisz üres :shock:

Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Felhasználó weblapjának megtekintése MSN Messenger
fberci
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2005.05.28. Szombat 1:00
Hozzászólások: 7388
Hozzászólás Elküldve: 2009.10.20. 16:30    Hozzászólás témája:
Hozzászólás az előzmény idézésével
A gyorsítótár nagyobb terhelésnél segít, kisebb terhelésnél akár még ronthat is, mert el kell raktároznia olyan valamit, amit legközelebb nem is biztos, hogy fel tud használni. Ráadásul egyes szervereken az adatbázis-kezelő is alkalmaz gyorsítótárazási mechanizmusokat, amik néha jobbak, mint amihez a phpBB hozzáfér (pl. a kisebb fórumokon az esetek 99%-ában nem érhető el közvetlenül a memóriát használó gyorsítótárazási megoldás, míg mondjuk a MySQL motor alapból használ ilyet). Ehhez hozzájön az is, hogy a kis fórumokon az adatbázis-kezelő is gyorsan végre tudja hajtani a feladatát, hiszen egyrészt kicsi a terhelés, másrészt nincs sok adat - itt a phpBB gyorsítótárazási mechanizmusa néha csak egy plusz absztrakciós régeteg hoz be, ami megnöveli a végrehajtáshoz szükséges időt.

A gzip egy más dolog, azzal a sávszélhasználatot lehet csökkenteni. Noha az adatforgalmat még ma is kívánatos csökkenteni, ez a beállítás most már nem annyira fontos, mivel általában nem a szöveges tartalmak viszik el a sávszél jó részét, hanem a multimédia, így nem érhető el olyan nagy megtakarítás. Amikor kisebb volt az átlagos sávszél, és a kevesebb kép stb. miatt nagyobb volt az adatforgalomban a szöveges fájlok aránya, akkor arányaiban nagyobb megtakarítást lehetett elérni. A gzip viszont egy tömörítési mechanizmus, amihez processzoridőre van szükség mind kliens- és mind szerveroldalon. Mondjuk, szerintem (nem ismerek pontos adatokat) ennek a nagysága a mai átlagos számítási kapacitásnál nem olyan számottevő.

Az Arcade MOD meg azért olyan lassú gyorsítótárral, mert rosszul lett megírva. :) Megvan, hogy mit érdemes és mit nem érdemes cache-elni, és ezt a készítő nem biztos, hogy jól fel tudta mérni.

Viszont a beállítások tekintetében nincs egzakt válasz, mindig meg kell találni az optimális megoldást figyelembe véve a szerver és a fórum jellemzőit és a várható, különböző klienseket.
_________________
Üdv.: fberci
Kereső | Szabályzat | phpBB3 telepítés/frissítés/konvertálás | Útmutatók | Olympus - phpBB3 | Kérlek, ne küldj privát üzenetet nem személyes dologgal kapcsolatban!

Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Felhasználó weblapjának megtekintése
HoremWeb
Gyakorlott phpBB-s
Gyakorlott phpBB-s
Avatar

Csatlakozott: 2006.06.18. Vasárnap 1:00
Hozzászólások: 2396
Hozzászólás Elküldve: 2009.10.20. 21:21    Hozzászólás témája:
Hozzászólás az előzmény idézésével

KillBill írta:

Ez a hiba azért van mert kiiktattad a cache könyvtár 777 írási jogát ez nem elég a cache megszüntetésére te :lol:

Akkor már minimum ezt tedd hozzá

includes/acm/acm_file.php

Kód:

   function save()
   {


és tedd utána

Kód:

return;


Én a cache könyvtárat 444 re tettem így csak olvasható, de az is felesleges hisz üres :shock:
Én ugyan hozzá se nyúltam, ezért is gyanakodtam szerveroldali problémára. Mint ahogy az is volt, mert mára hasonló aktivitásom ellenére (mármint hogy hozzá se nyúltam), meggyógyult. Egyébként furcsa volt, hogy ftp-n keresztül sem tudtam átállítani a jogosultságokat, nem hitt a chmodnak sem.

Hogy én? Programba bele? De hát az munka! :) Nem ezért tanul(gat)tam programozást... (És ráadásul csak Delphit, azt is elég alapszinten. PHP-hoz még csak nem is vau!)
_________________
Élet, üdv, egészség! - HoremWeb

Kép KEMET = Az Ókori Egyiptom

Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Felhasználó weblapjának megtekintése
KillBill
Gyakorlott phpBB-s
Gyakorlott phpBB-s
Avatar

Csatlakozott: 2007.03.26. Hétfő 5:42
Hozzászólások: 2237
Hozzászólás Elküldve: 2009.10.21. 11:34    Hozzászólás témája:
Hozzászólás az előzmény idézésével

fberci írta:

Az Arcade MOD meg azért olyan lassú gyorsítótárral, mert rosszul lett megírva.
Hát az eredmény láttán én is erre tudok csak gondolni.

Rászántam magam és a hozzá készült challenge modot leválasztottam az arcade szoftveről, ami nem kis meló volt, de megérte.

Az mod átírása közben észrevettem, hogy én is rengeteg adatbázis lekérést csináltam feleslegesen amit most orvosoltam is.

Így átdolgozva 50 % kevesebb memóriát használ ami igen jelentős.
Akkor íme az adatok.

Challenge Index oldal az arcade_common meghívásával

Kód:

Time : 11.435s | 35 Queries | GZIP : Off | Memory Usage: 31.11 MiB


Challenge Index oldal az arcade_common meghívásával cache kiiktatva

Kód:

Time : 0.420s | 55 Queries | GZIP : Off | Memory Usage: 33.79 MiB


Challenge Index oldal javítva és leválasztva

Kód:

Time : 0.277s | 28 Queries | GZIP : Off | Memory Usage: 14.92 MiB


Challenge Index oldal javítva és leválasztva plusz cache kiiktatva

Kód:

Time : 0.325s | 49 Queries | GZIP : Off | Memory Usage: 14.93 MiB


Most mint látjátok a gyorsítótárazás kiiktatására nőt a betöltési idő vagyis a challenge mod most már helyesen reagál a kiiktatásra, de mégse olyan drasztikusan mint az arcade és ráadásul pont fordítva reagál a dolgokra .

Az adatok lekérése több mint 7300 db játékra értendőek.

Alap működési adatok

Challenge Index oldal

Kód:

Time : 0.079s | 14 Queries | GZIP : Off | Memory Usage: 4.04 MiB


Tehát a gyorsítótárazás igen hasznos, ha jól működik :wink:

Kiiktatása nem ajánlatos !

Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Felhasználó weblapjának megtekintése MSN Messenger
KillBill
Gyakorlott phpBB-s
Gyakorlott phpBB-s
Avatar

Csatlakozott: 2007.03.26. Hétfő 5:42
Hozzászólások: 2237
Hozzászólás Elküldve: 2009.11.14. 03:41    Hozzászólás témája:
Hozzászólás az előzmény idézésével

fberci írta:

Az Arcade MOD meg azért olyan lassú gyorsítótárral, mert rosszul lett megírva. :) Megvan, hogy mit érdemes és mit nem érdemes cache-elni, és ezt a készítő nem biztos, hogy jól fel tudta mérni.
Rászántam magam és utána néztem a dolognak és igazad lett Fberci.

Három olyan gyorsítótárazást is találtam benne amit, ha megszüntetek azonnal helyre állt a rend.

Most újra gyors mint a villám :lol:

Azért az infó sokat segített thx :wink:

Amúgy most, hogy jobban átnéztem a szoftvert ő is elkövette azt a hibát, hogy pl a játékokat 3 szor is újra lekéri az adatbázisból ami azért gáz 8000 játéknál :? az már akkor egyből 24000 játék halmaznak felel meg.

A három lekérés meg csak annyiban tér el, hogy az egyik pl letekeri az összeset a másik meg csak amihez jogom van játszani, de ez mind megoldható lenne egyel is mert a jogot alkalmazhatja amikor letekeri foreach-ba.

Na majd összefoglalom neki úgy is van több apróbb hiba.

Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Felhasználó weblapjának megtekintése MSN Messenger
Hozzászólások megtekintése:  

Időzóna: (GMT +1 óra) RSS - hozzászólások
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem módosíthatod a hozzászólásaidat a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban.
Nem szavazhatsz ebben fórumban.

Hirdetés
Hirdetés