Könyvajánló - Drupal, phpBB és WordPress

Szerző
Üzenet
Ceriak
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2005.06.14. Kedd 1:00
Hozzászólások: 1080
Hozzászólás Elküldve: 2006.07.25. 08:51    Hozzászólás témája: Könyvajánló - Drupal, phpBB és WordPress
Hozzászólás az előzmény idézésével
A napokban jelent meg a Weblaboron, Hojtsy Gábor jóvoltából a Building Online Communities with Drupal, phpBB, and WordPress című kiadvány ismertetője, melyből a phpBB-re vonatkozó részt idézzük:

Idézet:

A könyv címe nagy elvárásokat támasztott bennem. Először is arra gondoltam, hogy az említett három szoftver valamilyen elegyével is szembe kerülhetek, ám a könyv valójában szigorúan elkülönítve foglalkozik a három szoftverrel. Másodszor pedig arra számítottam, hogy a programok képességeinek ismertetése helyett illetve mellett a közösségépítés is komolyabb hangsúlyt kap. Ez sajnos csak részben igaz a könyvre. A könyv műfajából adódóan nagyon aktuális és nagyon konkrét információkat ismertet. Ezek rövid idő alatt elavulhatnak, és bár a könyv 2005 decemberi keltezésű, talán a phpBB-ről szóló fejezetek állják meg a legjobban a helyüket mindenféle változtatás nélkül, tekintettel arra, hogy az ismertetett verziónál azóta nem jelent meg jelentősen újabb. Ezt a problémát a szerzők felismerték, és különböző módokat választottak a kezelésére.

Idézet:

A phpBB tárgyalását a 2.0-ás sorozatra építette annak szerzője, ugyanakkor minden fejezet végén tekintélyes hosszúságú részt szentel az Olympus kódnéven fejlesztett phpBB 3.0 leendő képességeinek. Bár folyamatosan kénytelen megjegyezni, hogy még meg nem jelent szoftverről lévén szó, sokminden változhat. A phpBB 3.0 első bétája csak egy hónapja jelent meg, tehát a könyv még nagyon aktuális. Ebben a szakaszban találjuk a legtöbb képernyőképet, a szerző igyekszik sok ponton visszaigazolást adni arról, hogy a leírtak gyakorlati alkalmazása milyen eredményhez kell vezessen a képernyőn. A phpBB tárgyalása ugyanakkor komolyan át van itatva a biztonság kérdésével, a frissítések fontosságával, ami egy ilyen gyakori célpontnak számító programnál kifejezetten fontos. Ezért is meglepő, amit a tizenegyedik fejezet tár elénk, mégpedig a Drupal és WordPress kiváló kiterjeszthetőségének teljes kontrasztja, a phpBB hack-elés ismertetése. Itt ugyanis megtudjuk, hogy ha ki szeretnénk valamilyen funkcióval egészíteni phpBB szoftverünket, akkor angol nyelven, emberek számára írt ezt keresd meg, és cseréld erre típusú utasítások sorozatát kell követnünk és végrehajtanunk. A fejezetet végigizgulva a phpBB 3.0 fejlettebb kiterjeszthetőségét várná az olvasó a végén, ám csak azt tudja meg, hogy jobban kommentezett kódot is valamelyest átrendezett objektumokat hack-elhet majd. Mindez valójában természetesen nem a könyv hibája, nem is a szerzőé, hiszen a szoftver fejlesztői nem készítették fel a kívánt modularitásra programjukat.

Idézet:

Összefoglalva tehát elmondhatjuk, hogy a kiadvány leginkább három kisebb könyv együttes publikálásának eredménye. A választott három szoftver együttes megismerése azonban már önmagában is előnyös lehet azoknak, akiknek már van elképzelésük arról, hogy mit válasszanak, de szélesebb látókörre vágynak. Megjegyzendő, hogy a szerzők az olvasó részéről WAMP asztali konfigurációt és LAMP szerver környezetet feltételeznek, bár mindannyian megjegyzik, hogy az ismertetett szoftver más web- vagy adatbázis szerveren is futtatható, tárgyalásuk ezekre a környezetekre terjed ki részletesen.
Megjegyzendő, hogy a könyv angol nyelvű. Hivatalos honlapja a http://apress.com/book/bookDisplay.html?bID=10031 címen tekinthető meg.

Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Hozzászólások megtekintése:  

Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem módosíthatod a hozzászólásaidat a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban.
Nem szavazhatsz ebben fórumban.

Hirdetés
Hirdetés