Időzóna: (GMT +1 óra) RSS - hozzászólások

Mykee fejlesztési naplója

Szerző
Üzenet
Mykee
Gyakorlott phpBB-s
Gyakorlott phpBB-s
Avatar

Csatlakozott: 2005.08.29. Hétfő 1:00
Hozzászólások: 806
Hozzászólás Elküldve: 2014.11.15. 20:09    Hozzászólás témája: Mykee fejlesztési naplója
Hozzászólás az előzmény idézésével
Sziasztok!

Erősen gondolkodom egy új modon, amit az oldalamhoz készítenék. Nem kis kódolás lenne, ezért is agyalok, miként kellene kivitelezni.
Jelenleg egy 3.0.12-es oldal van fent, de már itt a 3.1 is az új Extensionökkel. Viszont egy olyan kiegészítőre gondoltam, ami nem lenne baj, ha mindkettő alatt menne (két oldalra is feltenném majd). Ezért első lépésben az MVC alapokat látom magam előtt, viszont ezt vajon a 3.0 vonal hogyan kezelné le? Ugyanis a PHP kódban erősen támaszkodnék a fórummotorra, ellenben a megjelenítés egy önálló HTML lenne, tehát még a fejléc/lábléc kettőst sem venném át.
A 3.1-ben az MVC egyértelmű, de ez vajon hogyan működhetne 3.0 verzió alatt?

Konkrétabban: a fórumból egy kivonatot készítenék, önálló oldalt, de ennek újabb aloldalai lennének, tehát több HTML alapból állna. Az ötlet a topikonkénti fizetés lenne, tehát az adott fórum topikjaiért fizetne bárki, ergo a jogosultság most nem lenne érdekes. Viszont egy önálló user adatbázis lenne, függetlenül a PHPBB-től, és persze a megvett topikok tartalma userenként más lenne, ráadásul a fizetés csomagokban történne, nem darabra és persze PayPal vagy kártya.
A PHPBB motorra azért lenne szükség, hogy a fórum biztonságára támaszkodnék, sok egyedi trükk megírása helyett, illetve mert később persze admin felülete is lehetne. A fizetést egy másik modból meg tudnám nézni (van már ilyen a fizetős tagságra), a php-ban készített mezőket meg kidobnám egy egyedi oldal sablonra. Viszont jó lenne, ha menne 3.0 és 3.1 verziók alatt is.
Tehát az új MVC vajon megoldható 3.0-án? (Symfonyval még most fogok ismerkedni) :roll:



A hozzászólás legutóbb Mykee által 2014.11.26. 13:28-kor lett szerkesztve, összesen 1 alkalommal.

Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Mykee
Gyakorlott phpBB-s
Gyakorlott phpBB-s
Avatar

Csatlakozott: 2005.08.29. Hétfő 1:00
Hozzászólások: 806
Hozzászólás Elküldve: 2014.11.22. 11:00    Hozzászólás témája:
Hozzászólás az előzmény idézésével
Erősen hajlok afelé, hogy önálló, PHPBB-től független kiegészítőt készítek. Agyalok már jó pár napja, hogy a 3.0.x alá feltegyem-e a symfonyt, de igazából komplikálná a dolgot. Gondolkodtam önálló oldalban (ehhez már van extension a 3.1-ben), de miután saját userbázisként kezelném az embereket és csak a topik-post lista kell nekem, úgyhogy külön álló, de a PHPBB adatbázisát használó kiegészítés lesz. Ebben az a jó, hogy legalább verziófüggetlen lesz (legalábbis nem látok az adatbázis paraméterekben nagy különbséget, de a configfájlra kell erősen építenem).
Eltart majd pár hónapig, de jó kihívás lesz. :roll:

MVC terén nézegettem KillBill mester kódját a felhasználó törlésre és még egyelőre számomra fura ez az újfajta adatbázis kezelés. :oops:

Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Mykee
Gyakorlott phpBB-s
Gyakorlott phpBB-s
Avatar

Csatlakozott: 2005.08.29. Hétfő 1:00
Hozzászólások: 806
Hozzászólás Elküldve: 2014.11.23. 18:42    Hozzászólás témája:
Hozzászólás az előzmény idézésével
Nézegettem a custom pages, a board rules extensionöket és kezdek megbarátkozni ezzel az új felépítéssel. Még azon is gondolkodtam, hogy az egyik most használt modom átültetem bemelegítésképp (Disqus hozzáadása az engedélyezett fórumokhoz)
De! Már előre gondolkodom (hiszen a tervezés az alapja mindennek), hogy miképp lehet belenyúlni a template-be olyan gyökeresen, hogy egy extensionnel konkrétan lecserélhető-e a tartalom?
Mondjuk, ahogy belegondolok, két pozíció felhasználható lehetne... :roll:
Konkrétan: nekem olyan index.html-em van, ami totálisan elüt a gyáritól, ha épp nincs belépve valaki. Mint egy portál csak egy huszárvágással megoldottam. Ha valaki nincs belépve, egy sima HTML jön be saját fejjel, lábbal, tartalommal, de a PHPBB-ből nyerek adatokat. Tehát nem építek a fórumheaderre és footerre. De ahogy belép az illető, a szokásos jön be. Ezt egyszerűen megoldottam úgy, hogy az index.html-t átírtam és össz pár sort tartalmaz:

Kód:


<!-- IF not S_USER_LOGGED_IN or S_IS_BOT -->

<!-- INCLUDE index_body_nologged_aj.html -->

<!-- ELSE -->

<!-- INCLUDE overall_header.html -->

<!-- INCLUDE index_body_logged.html -->

<!-- INCLUDE overall_footer.html -->

<!-- ENDIF -->


Ehhez esetleg saját sablon saját hookkal kell vagy ha a fejet és lábat hagyom, akkor végülis elég egy-egy hook a tartalom előtt és után (csak akkor kidobom a teljesen eltérő htmlt)?
Szóval ilyen és ehhez hasonló egyedi cuccok miatt vagyok gondban az extensionökkel és a frissítésekel

Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
KillBill
Gyakorlott phpBB-s
Gyakorlott phpBB-s
Avatar

Csatlakozott: 2007.03.26. Hétfő 5:42
Hozzászólások: 2237
Hozzászólás Elküldve: 2014.11.24. 07:16    Hozzászólás témája:
Hozzászólás az előzmény idézésével
Nem tudom, hogy ezt nézted-e már, de ha nem nézd át sokat segíthet.

Convert 3.0 MOD into 3.1 Extension
_________________
phpBB my addons: phpBB Arcade, [MODDB] phpBB Delete my registration, [RC] phpBB Invite
phpBB my Extensions: [RC] phpBB Arcade, [CDB] phpBB Delete my registration

Játék-világ - KillBill

Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Felhasználó weblapjának megtekintése MSN Messenger
Mykee
Gyakorlott phpBB-s
Gyakorlott phpBB-s
Avatar

Csatlakozott: 2005.08.29. Hétfő 1:00
Hozzászólások: 806
Hozzászólás Elküldve: 2014.11.24. 08:17    Hozzászólás témája:
Hozzászólás az előzmény idézésével
Köszi! :) Az oldalról tudtam, de még nem olvastam át, de ma megteszem :D

Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Mykee
Gyakorlott phpBB-s
Gyakorlott phpBB-s
Avatar

Csatlakozott: 2005.08.29. Hétfő 1:00
Hozzászólások: 806
Hozzászólás Elküldve: 2014.11.24. 21:53    Hozzászólás témája:
Hozzászólás az előzmény idézésével
Közben felmerült párhuzamosan egy másik dolog, amihez ti, öreg motorosok érthettek: vajon miért kell a route-ban benne lennie a forum linkjének, ha topikról van szó? Tehát miért nem csak a ?t=(topicid) van az url-ben? Két okból kérdem:
- egyrészt a topikok mennek a f=(forumid) nélkül is, tehát linkduplikálás
- másrészt ha egy topikot más fórumba helyezek, akkor változik a forumid, így aztán a router is tekereghet, hogy hol az a topik?
Tehát egyelőre nem látom értelmét a forum routernek, ha a motor utána úgyis a topik azonosítója alapján irányít el. Vagy van konkrét oka a fórumazonosítónak? Vagy esetleg kell valami jogosultságkezeléshez, hogy az URL-ben legyen?

Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Mykee
Gyakorlott phpBB-s
Gyakorlott phpBB-s
Avatar

Csatlakozott: 2005.08.29. Hétfő 1:00
Hozzászólások: 806
Hozzászólás Elküldve: 2014.11.25. 18:16    Hozzászólás témája:
Hozzászólás az előzmény idézésével
Előbb hullik ki a hajam...
No megoldottam azt a problémát, ami miatt ide beírtam és úgy néz ki, utolsó simítások kellenek és kész :)
De azért még pár dolgot nem értek:
- volt, hogyha hozzáadtam a user változót a listenerhez, akkor lehalt az egész, mintha függne egy másik változótól. De melyiktől?
- mikor kell protected módot használni a változókhoz? Láttam, hogy van, aki használta, van, aki nem.
- az alábbi kódból egyáltalán kell ez a sok construct? Illetve van olyan, amihez kell a protected mód?

Kód:


namespace mykee\disqus\event;

use Symfony\Component\EventDispatcher\EventSubscriberInterface;

class acplistener implements EventSubscriberInterface
{

   /** @var \phpbb\config\config */
   protected $config;

   /** @var \phpbb\controller\helper */
   protected $controller_helper;

   /** @var \phpbb\template\template */
   protected $template;

   /** @var \phpbb\user */
   protected $user;

   /** @var string phpEx */
   protected $php_ext;

   /**
   * Constructor
   * NOTE: The parameters of this method must match in order and type with
   * the dependencies defined in the services.yml file for this service.
   *
   * @param \phpbb\auth      $auth      Auth object
   * @param \phpbb\cache\service   $cache      Cache object
   * @param \phpbb\config   $config      Config object
   * @param \phpbb\db\driver   $db      Database object
   * @param \phpbb\request   $request   Request object
   * @param \phpbb\template   $template   Template object
   * @param \phpbb\user      $user      User object
   * @param \phpbb\controller\helper      $helper            Controller helper object
   * @param string         $root_path   phpBB root path
   * @param string         $php_ext   phpEx
   */
   public function __construct(\phpbb\auth\auth $auth, \phpbb\cache\service $cache, \phpbb\config\config $config, \phpbb\db\driver\driver_interface $db, \phpbb\request\request $request, \phpbb\template\template $template, \phpbb\user $user, \phpbb\controller\helper $helper, $root_path, $php_ext, $table_prefix)
   {
      $this->auth = $auth;
      $this->cache = $cache;
      $this->config = $config;
      $this->db = $db;
      $this->request = $request;
      $this->template = $template;
      $this->user = $user;
      $this->helper = $helper;
      $this->root_path = $root_path;
      $this->php_ext = $php_ext;
      $this->table_prefix = $table_prefix;
   }

   static public function getSubscribedEvents()
   {
      return array(
                        'core.acp_manage_forums_initialise_data' => 'enable_forums',
                        'core.acp_manage_forums_validate_data' => 'data_validate'
      );
   }





 public function enable_forums($event) {
            $forum_data = $event['forum_data'];
            if ($event['action'] == 'edit')
            {
                $this->template->assign_vars(array(
                        'DISQUS_ENABLE'    => ($forum_data['disqus_enable'] == 1) ? true : false,
      ));


            }

  }

   public function data_validate($event) {

                $valid = request_var('disqus_enable','');
                $dparam = ($valid) ? 1 : 0;
                $event['forum_data'] = array_merge($event['forum_data'], array(
                    'disqus_enable' => $dparam,
                ));

  }
}


Szenvedésem első végeredményét megtaláljátok itt

Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Mykee
Gyakorlott phpBB-s
Gyakorlott phpBB-s
Avatar

Csatlakozott: 2005.08.29. Hétfő 1:00
Hozzászólások: 806
Hozzászólás Elküldve: 2014.11.26. 10:12    Hozzászólás témája:
Hozzászólás az előzmény idézésével
No a tortúra folytatódik... Most nekiálltam egy hót egyszerű kiterjesztésnek: az index oldal módosításának. Ha vendég látja az oldalt vagy bot, akkor más tartalom töltődjön be, ne a fórum.
A módszer pofonegyszerű lenne: létrehozok két hook fájlt és az egyikbe beteszem a tartalmat, amit majd megoldok.

Namármost vagy a rendszer bugos vagy nem szereti az IF feltételeket, de konkrétan az alapoknál már nem megy a cucc. Itt vannak a konkrétumok:

overall_header_body_before.html fájl:

Kód:


<!-- IF S_USER_LOGGED_IN or S_IS_BOT -->

<div>
    Ide jön a nyitószöveg
</div>

<!-- ELSE -->



overall_footer_after.html fájl:

Kód:

<!-- ENDIF -->


listener.php tartalma:

Kód:

namespace mykee\customindex\event;

use Symfony\Component\EventDispatcher\EventSubscriberInterface;

class listener implements EventSubscriberInterface
{

   /** @var \phpbb\config\config */
   protected $config;

   /** @var \phpbb\controller\helper */
   protected $controller_helper;

   /** @var \phpbb\template\template */
   protected $template;

   /** @var \phpbb\user */
   protected $user;

   /** @var string phpEx */
   protected $php_ext;

   /**
   * Constructor
   *
   * @param \phpbb\config\config        $config             Config object
   * @param \phpbb\controller\helper    $controller_helper  Controller helper object
   * @param \phpbb\template\template    $template           Template object
   * @param \phpbb\user                 $user               User object
   * @param string                      $php_ext            phpEx
   * @return \phpbb\boardrules\event\listener
   * @access public
   */
   public function __construct(\phpbb\config\config $config, \phpbb\controller\helper $controller_helper, \phpbb\template\template $template, \phpbb\user $user, $php_ext)
   {
      $this->config = $config;
      $this->controller_helper = $controller_helper;
      $this->template = $template;
      $this->user = $user;
      $this->php_ext = $php_ext;
   }

   static public function getSubscribedEvents()
   {
      return array(
                     //   'core.user_setup'   => 'language',
         'core.index_modify_page_title' => 'add_template',
      );
   }

        /**
         *
         * @param type $event as Object
         */
        public function add_template($event) {
             //   print_r($this->user->data['user_id']); exit;
            $this->template->assign_vars(
                array(
                    'S_LOGGED_IN'    => $this->user->data['user_id'] == 1 ? false : true,
                )
            );
        }

   public function language($event)
   {

   }
}


Tehát az elv pofonegyszerű: elején egy elágazás a body után, a végén meg egy endif a script blokk előtt, a jquery és ajax blokk kimarad. Totálisan alkalmas egy egyedi oldal elkészítésére.
Viszont az oldal betöltése megáll a nyitó bodynál és ennyi. Mintha az IF blokkot nem tudná értelmezni.
Próbáltam a Listenerbe saját változót is megadni az IF paraméternek, de nem sikerült így sem beizzítani.
Kipróbáltam if blokk nélkül is, ott minden gond nélkül kitette a kódot a megfelelő helyre.
Ötlet, hogy mitől lehet ez?

Update: közben az angol fejlesztői oldalon is feldobtam a témát, és kiderült, hogy a motor úgy lett megírva, hogy minden egyes fájlt le kell zárni, ami hookban van. Tehát nem lehet ilyen, amit akarok, hogy az egyik fájlban elkezdődik, a másikban végződik. Röhej. Pedig pont ezt szeretném és ha a hookba jó helyre kerül, akkor miért is nem hajtja végre??? :roll: :evil:

A sok hasfájásom miatt átneveztem a topikot, így szerintem jobban tükrözi a témát. :)

Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Mykee
Gyakorlott phpBB-s
Gyakorlott phpBB-s
Avatar

Csatlakozott: 2005.08.29. Hétfő 1:00
Hozzászólások: 806
Hozzászólás Elküldve: 2014.11.26. 16:51    Hozzászólás témája:
Hozzászólás az előzmény idézésével
No, a Névnap modot is átírtam extensionre, kitettem ide. :)
Jelenleg úgy készítettem el, hogy ha Anonymous felhasználó látja az oldalt, akkor a globális beállításokat vegye alapul, máskülönben a felhasználó sajátját.

Amin már jár azt agyam, az két kisebb kényelmi megoldás extensionné formálása:
- a 'Re: ' előtag elhagyása a hozzászólásoknál (hogy ezt miért nem tették még kikapcsolhatóvá... Vagy én nem találtam meg?), amihez szerintem jQueryt kell majd használni, mivel ezt hardkódolással (egyszerű törléssel) oldottuk meg anno.
- csak az első hozzászólás címe legyen módosítható, a többié már nem. Ezt szintén sablonból oldottam meg, hogy egy IF feltétellel figyeltem és egyszerűen letiltottam az írhatóságát, ha nem az első hsz volt. Anno még a láthatóságát is le akartam tiltani, csak akkor nem ment el a cím az adatbázisba.

Szóval mindkettő hardkód volt a megfelelő helyen, de ezt így utólag hook módon megoldani elég macerás.

Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
KillBill
Gyakorlott phpBB-s
Gyakorlott phpBB-s
Avatar

Csatlakozott: 2007.03.26. Hétfő 5:42
Hozzászólások: 2237
Hozzászólás Elküldve: 2014.11.26. 18:46    Hozzászólás témája:
Hozzászólás az előzmény idézésével
No comment!
_________________
phpBB my addons: phpBB Arcade, [MODDB] phpBB Delete my registration, [RC] phpBB Invite
phpBB my Extensions: [RC] phpBB Arcade, [CDB] phpBB Delete my registration

Játék-világ - KillBill

Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Felhasználó weblapjának megtekintése MSN Messenger
Mykee
Gyakorlott phpBB-s
Gyakorlott phpBB-s
Avatar

Csatlakozott: 2005.08.29. Hétfő 1:00
Hozzászólások: 806
Hozzászólás Elküldve: 2014.11.26. 19:42    Hozzászólás témája:
Hozzászólás az előzmény idézésével
Mester, te is ennyit szenvedsz a korábban egyszerű megoldások átültetésével? :D

Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
KillBill
Gyakorlott phpBB-s
Gyakorlott phpBB-s
Avatar

Csatlakozott: 2007.03.26. Hétfő 5:42
Hozzászólások: 2237
Hozzászólás Elküldve: 2014.11.27. 06:47    Hozzászólás témája:
Hozzászólás az előzmény idézésével

Mykee írta:

Mester, te is ennyit szenvedsz a korábban egyszerű megoldások átültetésével? :D
Még nem, mert nincs időm és még nem is néztem át teljesen a kódokat.

A kiterjesztéseidbe is ép, hogy belekukkoltam.
Majd leírom mi az ami nagyon nem tetszik benne, és azt is hogy miket javíts.
A végén még te is profi leszel, jó látni, hogy valaki más is törekszik :wink:
_________________
phpBB my addons: phpBB Arcade, [MODDB] phpBB Delete my registration, [RC] phpBB Invite
phpBB my Extensions: [RC] phpBB Arcade, [CDB] phpBB Delete my registration

Játék-világ - KillBill

Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Felhasználó weblapjának megtekintése MSN Messenger
Mykee
Gyakorlott phpBB-s
Gyakorlott phpBB-s
Avatar

Csatlakozott: 2005.08.29. Hétfő 1:00
Hozzászólások: 806
Hozzászólás Elküldve: 2014.11.27. 08:19    Hozzászólás témája:
Hozzászólás az előzmény idézésével
Nagyon köszönöm, hogy belenéztél és azt is, hogy vannak javaslataid, hogyan lehetne optimalizálni :) Nem szeretnék réseket hagyni vagy túlzásba vinni a betöltött cuccokat.
Valójában leszedtem jó pár béta alapú extensiont, illetve a tied is, és azokból kisilabizálva, hogy mi miért van benne, úgy készültek el az enyémek. :oops:
Próbáltam valamit kivenni nickvergessen tutorialjából, de azok sem elég teljesek, tehát nincsenek konkrétabb leírások, hogy mit használjak, ha adatbázis kell és miért van benne ez és ez. Ráadásul főleg a constructor rész nem tiszta nekem teljesen, hogy csak azokat érdemes betölteni, amit használok, vagy valami függ esetleg mástól is? Illetve mikor kell a protected rész, mert nálad nem láttam constructor kódot, mert gondolom nem kellett.

Szóval ha egyszerűbben is megoldható a dolog, akkor annak csak örülök, mert ezeket bemelegítésképp készítettem a későbbi komolyabb extensionök előtt.

Amit szeretnék készíteni, az a
- nap hozzászólása egy megadott fórumból
- CC Licensz fórumokra (de topikszinten letárolva a későbbi esetekre)
- Dinamikus topiklista oldal (mert ami most van az jó, hogy statikus állományból van, de macerás)
- Re: előtag kikapcsolása/törlése (ami egyszerűbb)
- a második és a többi hozzászólás címének módosításának tiltása
- Válasz gomb, idézés nélkül, tehát a link legyen a hsz tetején, de ne idézzen
- egy korábbi tervem: ha belépett valaki, akkor figyelmeztessen az oldal, pl. egy futó szalagszövegen
- és végül az, ami miatt az egészet elkezdtem és a topik tetején is indultam: topikokért lehessen fizetni, önálló user adatbázissal, topikbetekintővel/olvasóval. Ez lesz a legnagyobb és legösszetettebb kiegészítés majd, és az előbbiek alapjaiból már összerakható lesz.

Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
KillBill
Gyakorlott phpBB-s
Gyakorlott phpBB-s
Avatar

Csatlakozott: 2007.03.26. Hétfő 5:42
Hozzászólások: 2237
Hozzászólás Elküldve: 2014.11.27. 19:38    Hozzászólás témája:
Hozzászólás az előzmény idézésével
Holnap talán már lesz időm és akkor beírok neked ide mindent amit módosításra javaslok.
A constructor-ba csak azt tedd be amit fel is használsz, aminek szintén szerepelnie kell a services.yml fájlban

Megjegyzés ami nagyon nem tetszett az az, hogy a névnap kiterjesztésbe hozzáadsz egy új táblát, teljesen felesleges főleg, úgy hogy nincs hozzá acp ahol esetleg módosíthatnád.

Én a helyedben ezeket az értékeket nyelvi fájlban venném fel.

Az meg, hogy mit takar a public private protected olvass utána, nagyon jó leírások vannak.
_________________
phpBB my addons: phpBB Arcade, [MODDB] phpBB Delete my registration, [RC] phpBB Invite
phpBB my Extensions: [RC] phpBB Arcade, [CDB] phpBB Delete my registration

Játék-világ - KillBill

Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Felhasználó weblapjának megtekintése MSN Messenger
Mykee
Gyakorlott phpBB-s
Gyakorlott phpBB-s
Avatar

Csatlakozott: 2005.08.29. Hétfő 1:00
Hozzászólások: 806
Hozzászólás Elküldve: 2014.11.27. 22:00    Hozzászólás témája:
Hozzászólás az előzmény idézésével
Köszönöm előre is a javaslatokat és akkor némi magyarázat az okokhoz:
- az első modomban (Disqus) esetében először én is azokat az eseményeket vettem fel, amiket használni szerettem volna. Viszont valami összefüggés lehet ezek között, mert volt, hogy csak hozzáadtam a usert (a services.yml fájlban is), erre egyszerűen megállt az egész, hibára futott. Pedig csak felvettem, ahogy a többit is. Miután ezt a mostani blokkot hozzáadtam, így ment minden rendesen tovább. Máig nem értem az okát, de így ment. Viszont támogatom a javaslatod, hogy kipucoljam és csak a felhasználhatót tegyem be. Egyelőre ezzel nem sakkoztam órákat.
- az új tábla azért lett hozzáadva, mert az eredeti modban is önálló táblába kerültek a névnapok. Azért követtem a régi utat, hogy a kompatibilitás is megmaradjon, tehát akinek már van ilyen táblája, az megtarthassa, könnyebb legyen a frissítés 3.0.x-ről. :) Másrészt nekem bevált. Viszont ha azt mondod, hogy tábla helyett egy nyelvi (vagy más változóba) egyszerűbb felvenni, vagy hatékonyabb a módszer, akkor az lehetne a 2.0 verzió. :) Úgy gondoltam, hogy ezt a modot úgysem ülteti át rajtunk (magyar fejlesztőkön) kívül más 3.1 verzióra, ezért csináltam meg.

A private, public és protected dolgokkal mondjuk úgy, tisztában vagyok, csak gondolom biztonsági okból lettek levédve objektumba rakás előtt, hogy ne használjam direktben a funkciókban. Ami egy részről így oké, viszont előjön belőlem a zöldfülű is: egy változót miért védjek le, ha mindig a módosított értékre lesz szükségem, nem másolatra? Vagy ez a visszafelé védés esete az adatbázis felé? :roll: Tehát igazából ezért nem látom át, hogy ha biztonsági okból van ez, akkor oké, de amúgy a funkcióban meg direkt adatbázist hívok, szóval egy változó lehívásáért miért tegyem objektumba? :roll: Emiatt van kavar a fejemben, melyiket tegyem protectedbe és melyik változót ne. Vagy mindegyiket? Illetve melyik változó melyiktől függ? (Pontosítok: ha így van, miért nincs rendes fejlesztői leírásban megírva, miért kell nekem sakkoznom vagy nyomoznom a keretrendszerben?)

Különben pont a fenti tapasztalatok miatt gondoltam, hogy írok egy magyar howtot, ami inkább a miértekre támaszkodik, mint a direkt kódra (tehát kiegészíteném ezzel az angol példákat).

Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Hozzászólások megtekintése:  

Időzóna: (GMT +1 óra) RSS - hozzászólások
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem módosíthatod a hozzászólásaidat a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban.
Nem szavazhatsz ebben fórumban.

Hirdetés
Hirdetés