Oda és vissza... egy hobbi... izé. Fórumadmin gondolatai

Szerző
Üzenet
_zso2
Gyakorlott phpBB-s
Gyakorlott phpBB-s
Avatar

Csatlakozott: 2006.07.25. Kedd 2:00
Hozzászólások: 2029
Hozzászólás Elküldve: 2009.10.14. 17:32    Hozzászólás témája: Oda és vissza... egy hobbi... izé. Fórumadmin gondolatai
Hozzászólás az előzmény idézésével
Ezen fórum egy MÁSIK témájában vetődött fel bennem a kérdés a hozzászólások oda és visszarendezgetésével kapcsolatban.

Pontosítok. Nem most vetődött fel bennem, de most vetettem papírr... képernyőre a véleményem. Kérdem, ti mit gondoltok arról, hogy a hozzászólások milyen sorrendben kövessék egymást?

Az én véleményem az, hogy nekem az illogikus, ha az új hozzászólás előbb, "feljebb" vannak, mint a régebbiek, lévén:
-Én, mint magyar ember, balról jobbra, majd fentről lefelé olvasok.
-Ha van hat, számomra új hozzászólás a témában, elolvasom az első új (de néha még az az előtti, már olvasott utolsót is) hozzászólás első sorát, majd a második sorát, stb... aztán vezetem a szemem tovább, és keresem a második új hozzászólás első sorát, majd a másodikat, stb...

Ellenben, ha FORDÍTOTT sorrendben vannak a hozzászólások, akkor a legrégebbi (de számomra új) hozzászólás utolsó sora után, FELFELE kell keresnem a szememmel, keresztül az esetlegesen több oldalnyi hozzászóláson, hogy megtaláljam a második legrégebbi, általam még nem olvasott hozzászólást.

Ez számomra meglehetősen problémás tud lenni, főleg, mivel általában olyan fórumokat olvasok, ahol hosszúak a hozzászólások, esetlegesen sok tagolt információ van menne (forráskód, programkód), és sokszor nem különül el teljesen az, hogy hol is kezdődik, és hol fejeződik be egy-egy hozzászólás (tudom, ezzel lehet a fórum dizájnját okolni, de ha nem fordítva vannak a hozzászólások, ez a probléma sokkal kevéssé merül fel, ugyebár).

... és még egy megjegyzés ezzel kapcsolatban: ha alapvetően megfordítom a hozzászólások sorrendjét, ezzel kvázi arra biztatom a fórumom közösségét, hogy NE LEGYEN KÍVÁNCSI a régi hozzászólásokra... hiszen, minek is görgetne le az oldal aljára, hogy onnan, felfelé olvasgassa egyesével az információkat, kutatgatva, hogy hol végződik az egyik, és hol kezdődik a következő.

Ez a fajta (az újak a tetejére) formátum véleményem szerint nem a fórumok, hanem a rövid, max pár soros médiák sajátja, ahol pörgős, gyors kommunikáció folyik, és az ember prompt kapcsolódik be az információfolyásba, mint például a csetek, IM-ek, IRC csatornák világára jellemző, és ott viszont pontosan ez a kívánalom.

A fórumok azonban sokkal inkább hajaznak egy könyve, az én szememben. És a könyveket sem úgy olvassuk, hogy hátulról előrefelé lapozgatunk bennük.

Mi a ti véleményetek? Ki hogy áll ehhez hozzá?
_________________
Tapasztalást pénzért venni vagy hagyományképpen kapni nem lehet - fizetni kell azért mindég és mindegyiknek.

Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Felhasználó weblapjának megtekintése
HoremWeb
Gyakorlott phpBB-s
Gyakorlott phpBB-s
Avatar

Csatlakozott: 2006.06.18. Vasárnap 2:00
Hozzászólások: 2397
Hozzászólás Elküldve: 2009.10.14. 18:34    Hozzászólás témája:
Hozzászólás az előzmény idézésével
Alapvetően a hozzászólások hasznos sorrendje az adott témától függ. Ha egy olyan témáról van szó, amelyben egy főtéma köré szinte minden egyes hozzászólásban új, csak nagyon lazán kapcsolódó dolgok érkeznek, például híradások valamilyen dolog fejleményeiről, programok, stb., akkor hasznosabb a legfrissebbnek elöl lenni. A régi, lejárt programokat tényleg ne kelljen végigolvasnia mindenkinek. :) A nagyon gyakran, mindenki által látogatott témáknál is lehet ugyanez a helyzet, mint itt, a phpbb.hu-n a Beszélgetések téma.
Ugyanakkor az olyan jellegű tematikus témáknál, ahol egy kiinduló felvetés van, amiről mindenki elmondja-leírja a közlendőjét, célszerűbb az első-elöl elrendezés, főleg akkor, ha nem várható, hogy a hozzászólók "rendeltetésszerűen" visszajárnak újabb és újabb dolgokat írogatni, hanem egy-két alkalommal írnak csak bele.

Fontos szempont még a szokás is. Amikor a phpBB2-t feltettem a KEMET-re, a korábbi fórumozók, akik az előd fórumon megszokták, hogy a legfrissebb hozzászólások vannak elöl, fel voltak háborodva. Később felkerült egy MOD, amivel mindenki beállíthatta magának (a teljes fórumra vonatkozóan), hogy mi legyen a sorrend, és az adatbázisba bekukkantva azt az érdekes dolgot tapasztaltam, hogy két kivétellel mindenkinek a legfrissebb-elöl sorrend volt beállítva. Pedig a KEMET témái között is van néhány, ahol az első-elöl sorrend kézenfekvőbb volna.

Ezért aztán én azt mondom, hogy a legjobb, ha a fórumozók igénye szerint van a sorrend, és nem a fórumadmin kényszeríti rájuk, hogy mi legyen. Ehhez viszont megfelelő visszajelzéseket kell kapjunk, amik a fórumközösség egészére vonatkozóan adnak képet.

Mellesleg hülyét is kapnék, ha például itt az Általános kérdések és válaszok fórumban legfrissebb-elöl alapon lennének a témák. :D
_________________
Élet, üdv, egészség! - HoremWeb

Kép KEMET = Az Ókori Egyiptom

Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Felhasználó weblapjának megtekintése
Marcee
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2006.01.17. Kedd 2:00
Hozzászólások: 2812
Hozzászólás Elküldve: 2009.10.14. 22:43    Hozzászólás témája:
Hozzászólás az előzmény idézésével
Engem pl. blogok esetén, ahol az egyes bejegyzések nem kapcsolódnak szorosan nem zavar a fordított sorrend, de az ahhoz kapcsolódó megjegyzéseknél, cikk- vagy fórum hozzászólásoknál egyenesen a halálom. Főleg, ha állítási lehetőség sincs és oldalakon keresztül kell visszafelé lapoznom és felfelé olvasnom, hogy számomra megfelelő sorrendben olvashassam az egyes hozzászólásokat.
Érdekes egyébként, hogy a többségnek a hozzászólások olvasásánál az időrendi sorrend a kézenfekvő, akkor a témák listájánál* mégis miért várjuk el a fordított sorrendet? És miért nem fordítva? Pedig annak se lenne több értelme, mint mindkét helyen fordított időrendben nézni a bejegyzéseket :D

Ezen a fórumon azoknál a felhasználóknál, akik legalább 30 hozzászólást írtak 103:22-re vezet az alapértelmezett normál sorrend. Igaz ez nem sokat jelent, mivel a legtöbben szerintem nem is gondolják, hogy állítható. Egyszer azt kellene megnéznünk, hogy ha mindenkinek átállítanánk fordítottra, mennyien állítanák vissza :)

* OK, a témák listájában lévő tételek nem függnek olyan szorosan össze, mint egy téma hozzászólásai.
_________________
Kérlek, privát üzenetben ne kérj segítséget olyan kérdéssel kapcsolatban, aminek a fórumon a helye!

Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Hozzászólások megtekintése:  

Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem módosíthatod a hozzászólásaidat a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban.
Nem szavazhatsz ebben fórumban.

Hirdetés
Hirdetés